Amnesty analizeaza impactul masurilor de austeritate din Romania asupra grupurilor vulnerabile

Amnesty analizeaza impactul masurilor de austeritate din Romania asupra grupurilor vulnerabile

Amnesty International analizeaza in raportul sau privind situatia drepturilor omului in lume impactul masurilor de austeritate luate de Guvernul roman asupra grupurilor vulnerabile din tara. In plus, potrivit raportului, romii sunt in continuare victimele discriminarii pe criterii etnice in ceea ce priveste accesul la educatie.

Moldova va primi 1,8 miliarde de euro de la donatorii europeni si internationali
Siria: Presedintele Assad l-a primit pe ministrul iranian de externe

Unul dintre aspectele analizate in raportul Amnesty pentru anul 2010 il reprezinta impactul masurilor de austeritate impuse de autoritati. In 19 mai, circa 40.000 de persoane au participat la cel mai mare protest de dupa caderea lui Nicolae Ceausescu, in 1989. Bugetarii, inclusiv profesori si angajatii de sectorul sanatatii, pensionari si mame au manifestat impotriva masurilor de austeritate decise de Guvern, Fondul Monetar International si UE, pentru a contracara efectele crizei economice. Programul prevede o reducere cu 25% a salariilor din sectorul public, cu 15% a pensiilor, precum si scaderea ajutoarelor sociale. Amnesty International aminteste ca, in iulie, Guvernul a redus capacitatea sau a dizolvat mai multe agentii insarcinate cu promovarea egalitatii de sanse si lupta impotriva discriminarii. In luna august, Comitetul pentru Eliminarea Discriminarii Rasiale (CERD) a avertizat ca masurile de austeritate ar putea avea un impact negativ asupra situatiei majoritatii grupurilor vulnerabile si a cerut adoptarea unor masuri care sa asigure protectia acesturi grupuri de efectele crizei. Un protest neautorizat al ofiterilor de politie fata de scaderea salariilor a dus la demisia ministrului roman de Interne in luna septembrie. In octombire, Guvernul a castigat un vot de incredere, pentru a doua oara in patru luni.

Discriminare – romi

In pofida protestelor ONG-urilor, romii continua sa fie victimele unei discriminari pe criterii etnice, inclusiv la cel mai inalt nivel al discursului politic. Ministrul de externe a vorbit despre "legaturi intre infractionalitate si comunitatea roma" si s-a referit la o rata "naturala" de delicventa in randul romilor. In noiembrie, in cursul unei vizite in Slovenia, presedintele Traian Basescu s-a referit la romi ca "delicventi" si a subliniat ca sunt "dificil de integrat", acuzandu-i ca nu sunt dispusi sa munceasca. In decembrie, Guvernul a prezentat Parlamentului o propunere legislativa pentru a schimba numele oficial al minoritatii rome in "tigani". ONG-urile au protestat, deoarece numele "tigan" are conotatii peiorative si stigmatizeaza comunitatea. In ceea ce priveste perceptia mai ampla in societate, un sondaj realizat de Institutul roman pentru evaluare si strategie in luna octombrie a aratat ca 67% dintre romani nu ar accepta un rom in familia lor. In august, CERD si-a exprimat ingrijorarea ca romii sunt in continuare victimele discriminarii rasiale in ceea ce priveste accesul la educatie de calitate, la locuinte, asistenta medicala si locuri de munca. Romania a fost criticata pentru ca nu a adoptat legislatia necesara pentru a-si indeplini angajamentele privind situatia romilor. ONG-ul Decade Watch a conchis in aprilie ca acest esec a rezultat din lipsa de vointa politica. La randul sau, ONG-ul Agentia pentru Dezvoltare Comunitara Impreuna a afirmat in februarie ca implementarea strategiei nationale privind romii este inadecvata, din cauza lipsei fondurilor necesare pentru masuri la nivel judetean si lipsei de indicatori care sa permita monitorizarea diferitelor organisme implicate.

Dreptul la educatie

In replica la plangerile impotriva segregarii elevilor romi, Ministerul Educatiei a emis un ghid intern in martie. El vizeaza inspectoratele, gradinitele, directorii de scoli si profesorii si impune un set de reguli pentru prevenirea si eliminarea segregarii elevilor romi in sistemul educational.

In mai, Curtea de Apel din Craiova a confirmat decizia unei instante inferioare potrivit careia o eleva roma era discriminata de profesor si a marit despagubirile acordate de la 360 la 10.000 de euro. In 2007, profesorul refuzase sa o lase pe eleva sa participe la ore.

Dreptul la locuinta

In august, comitetul CERD a cerut Romaniei sa faciliteze accesul romilor la locuinte si sa evite exproprierea si evacuarile fortate fara alternativa de gazduire. 75 de romi, evacuati fortat de autoritatile din Miercurea Ciuc in 2004, au continuat sa locuiasca in baraci de metal langa o statie de epurare a apei uzate la marginea orasului, in conditii de supraaglomerare si lipsa unor facilitati sanitare adecvate. La 10 iunie, primarul adjunct din Bara Mare a anuntat un plan de evacuare a 200 de familii de romi si demolarea locuintelor lor. Potrivit ONG-urilor locale, unele familii au primit notificarea in februarie, dar operatiunea nu a fost demarata, din cauza vremii.

Tortura si alte rele tratamente

Temerile legate de implementarea inadecvata a interzicerii torturii si altor rele tratamente persista, mai ales pentru ca nu s-a reusit interzicerea, in Codul Penal reformat, a folosirii dovezilor stranse prin tortura sau alte rele tratamente. In august Comitetul CERD a notat forta excesiva si relele tratamente aplicate de catre politisti impotriva minoritatilor, mai ales romilor. In iunie, CEDO a decis ca Romania a incalcat interzicerea torturii in cazul lui Dragos Ciupercescu, reprezentat de Comitetul Helsinki Romania. (APADOR-CH). In 2003, aflat in arest inainte de proces, barbatul a fost perchezitionat la pielea goala de catre gardieni si tinut intr-o celula cu noua paturi alaturi de alti 19 detinuti.

Contraterorism si securitate

In februarie, un studiu ONU asupra detentiilor secrete a conchis ca un avion din programul CIA de transferuri extraordinare a zburat din Polonia in Romania la 22 septembrie 2003. In replica, autoritatile au recunoscut ca mai multe avioane folosite de CIA au facut opriri in Rominia, dar au negat ca avioanele transportau prizonieri sau ca tara ar fi gazduit vreo inchisoare secreta.

COMENTARII

DISQUS: