Americanii resping temerile Rusiei privind amplasarea scutului antiracheta in Romania

Seful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, va discuta miercuri cu omologii sai din NATO despre cooperarea in domeniul apararii antiracheta, precum si securitatea europeana si internationala, a anuntat Ministerul rus al Apararii.

Grecii nu se lasa: au anuntat SUMA pe care o PRETIND ca despagubiri de la Germania!
Mahmoud Ahmadinejad, primit ca un erou in Liban

Oficialii americani au respins temerile Rusiei, care a cerut garantii legale din partea SUA ca scutul antiracheta din Romania nu va fi indreptat impotriva rachetelor sale, reiterand invitatia de a participa la un sistem comun de aparare antiracheta, relateaza New York Times, in editia online. Rusia a reactionat imediat dupa acordul dintre Bucuresti si Washington privind locul unde vor fi amplasati interceptorii americani pe teritoriul Romaniei, in cadrul scutului antiracheta. Moscova a afirmat ca acest demers ignora angajamentele luate de Statele Unite ca Rusia va avea un rol in procesul de luare a deciziilor.

Oficialii americani au respins insa aceste critici si au reiterat invitatia adresata de Statele Unite si NATO Rusiei de a participa la un sistem de aparare antiracheta comun pentru Europa. "Cooperarea privind apararea antiracheta cu Rusia este un obiectiv cheie pentru Statele Unite", a declarat un oficial din cadrul Departamentului Apararii.

"Noi credem ca o cooperare in privinta apararii antiracheta este in interesul de securitate al ambelor tari", a adaugat el. "Cautam activ o cooperare cu Rusia prin canale bilaterale si prin intermediul NATO. Cooperarea este cea mai buna cale de a oferi Rusiei transparenta si asigurari ca apararea antiracheta nu este o amenintare la adresa securitatii sale", a conchis el. Seful Statului Major rus, generalul Nikolai Makarov, va discuta miercuri cu omologii sai din NATO despre cooperarea in domeniul apararii antiracheta, precum si securitatea europeana si internationala, a anuntat Ministerul rus al Apararii.  O reuniune a Consiliului NATO-Rusia, la nivel de sefi de Stat Major, are loc miercuri si joi la Bruxelles. Rusia si NATO au convenit sa coopereze la un scut european antiracheta in n marja summitului Aliantei de la Lisabona, din noiembrie 2010.

COMENTARII

DISQUS: