Americanii nu isi vor lua arsenalul nuclear din Europa

Hillary Clinton a spus ca NATO va ramane o organizatie nucleara atata timp cat vor exista arme nucleare. Cele 200 de arme nucleare

Obama ferm cu Rusia
Politia tunisiana a ucis cel putin doua persoane in cursul unui protest

americane care se afla pe teritoriul Europei nu vor fi luate in curand inapoi. Hillary Clinton si-a anuntat partenerii europeni din NATO ca impartirea riscurilor si responsabilitatilor aliatilor este unul dintre principiile fondatoare ale organizatiei, stipulat in Articolul V.

Initiativa a cinci state europene (Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg si Norvegia) pe teritoriul carora se afla arme nucleare americane de a le trimite inapoi, „a fost ucisa in fasa”, scrie Le Figaro. Mai mult de 200 de arme atomice americane B-16 sunt adapostite la bazele NATO din Europa.Statele Unite si alianta au pastrat secret numarul si amplasamentul acestor arme. Depasite militar, jenante in campaniile electorale, bombele raman simbolul angajamentului nuclear al Statelor Unite in Europa.

Sunt si capitale europene deranjate de initiativa de dezarmare a celor cinci tari, lansata la Berlin. Franta si Anglia nu vad cu ochi buni denuclearizarea europeana. Nici Rusia nu agreeaza ideea, care crede ca NATO isi va cobori garda. Italia si mai ales Turcia, pe teritoriul careia se afla multe bombe B-61, nu au semnat scrisoarea. Ankara are dificultati in a mentine o relatie buna cu Teheranul si este foarte putin probabil ca Turcia sa doreasca sa ramana descoperita.

Divergentelor europene li se adauga interesul Statelor Unite in negocierile cu Rusia: bombele B-61 pot servi drept moneda de schimb, daca negocierea se va extinde intr-o buna zi la arsenalul tactic mostenit de la Uniunea Sovietica. Expertii cred ca ar fi vorba despre 2000 de rachete sol-sol si sol-aer.

 

COMENTARII

DISQUS: