Alegeri marcate de violente in Pakistan. 106 milioane de alegatori sunt asteptati la vot

Sectiile de votare au fost deschise miercuri in Pakistan pentru alegeri parlamentare care vor avea loc in conditii de inalta securitate, dupa o campan

A ajuns la inchisoare pentru ca a uitat sa returneze o carte la biblioteca
Japonia, in asteptarea taifunului Guchol

Sectiile de votare au fost deschise miercuri in Pakistan pentru alegeri parlamentare care vor avea loc in conditii de inalta securitate, dupa o campanie tensionata, marcata de atentate si acuzatii de interventie a armatei, relateaza AFP, preloata de agerpres.

Circa 106 milioane de alegatori, dintr-o populatie de 207 de milioane de locuitori, sunt chemati la urne miercuri pentru a-si alege deputatii pentru un mandat de cinci ani. Formatiunea castigatoare va fi chemata sa formeze urmatorul guvern.

Grupuri mici de alegatori asteptau la portile unei sectii de votare intr-un cartier select din orasul Lahore (centru), noteaza AFP. ”Aceasta este a doua oara cand votez. Situatia de securitate este buna aici”, a declarat Maryum Arif, femeie de afaceri.

Unul dintre principalii candidati la postul de prim-ministru, liderul partidului Liga musulmana din Pakistan (PML-N), Shahbaz Sharif, a sosit la scurt timp si a votat.

Fostul campion de cricket Imran Khan, care conduce Tehreek-e-Insaf (PTI, Miscarea pentru justitie in Pakistan), se numara printre favoritii scrutinului.

In total, peste 85.000 de sectii de votare ii asteapta pe alegatori pe parcursul zilei, votul urmand sa se incheie la 13:00 GMT. Primele rezultate sunt asteptate in cursul serii.

Alegerile de miercuri nu reprezinta decat a doua tranzitie democratica de la un guvern civil la altul in aceasta tara, cu o istorie marcata de lovituri de stat militare si asasinate politice.

Prima tranzitie democratica a avut loc in 2013, cand Partidul Popular din Pakistan (PPP) a fost invins de formatiunea PML-N a fostului premier Nawaz Sharif, destituit anul trecut pentru coruptie. Apropiatii sai neaga ca ar fi comis vreo infractiune si sugereaza ca Nawaz Sharif este victima unei conspiratii a armatei.

COMENTARII

DISQUS: 0