Al-Qaida confirma moartea lui bin Laden si promite razbunare

Al-Qaida confirma moartea lui bin Laden si promite razbunare

Osama bin Laden a fost ucis in noaptea de duminica spre luni, intr-o operatiune a fortelor speciale americane, la Abbottabad, un oras din Pakistan. Confirmarea a fost facuta de reteaua terorista Al-Qaida, intr-o declaratie postata pe internet.

Republica Moldova: Filat, Lupu si Ghimpu au primele negocieri in format trilateral
Romania, nominalizata la APCE printre statele care intarzie aplicarea deciziilor CEDO

Citeste si Al-Qaida ameninta: Sangele lui bin Laden nu va fi irosit! Reteaua terorista al-Qaida a confirmat moartea liderului sau, Osama bin Laden, intr-un comunicat citat de centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE. Osama bin Laden a fost ucis in noaptea de duminica spre luni, intr-o operatiune a fortelor speciale americane, la Abbottabad, un oras din Pakistan. Audierea membrilor comandoului american care a desfasurat, in noaptea de duminica spre luni, raidul impotriva resedintei lui Osama bin Laden la Abbottabad, la nord de Islamabad, a permis sa se stabileasca modul in care s-a derulat interventia, relateaza AFP, care prezinta filmul evenimentelor.

– In plina noapte, mai multe elicoptere care transportau 79 de membri ai unui comando americani, in principal membri ai Navy Seal, se apropie de resedinta lui Osama ben Laden evitand depistarea lor prin radar.

– Doua elicoptere lasa la sol aproximativ 30 de membri ai comandourilor in incinta resedintei, al carei gard exterior se termina in partea superioara cu sarma ghimpata, ajungand la 5,5 metri inaltime. Unul dintre aparate, cel mai probabil o versiune modificata a unui MH-60 Blackhawk, aterizeaza fortat din cauza unei "defectiuni mecanice" si nu mai poate fi folosit, potrivit unei prime relatari a oficialilor americani de rang inalt.

– O echipa de interventie se indreapta spre cladirea anexa a resedintei. Emisarul lui ben Laden, care locuia aici, deschide focul. El este ucis impreuna cu sotia sa.

El a fost singurul ocupant al resedintei care a deschis focul asupra americanilor, contrar unei prime relatari potrivit careia au avut loc schimburi de focuri pe toata durata interventiei.

– Cealalta echipa patrunde in acest timp in cladirea principala. Ea se intalneste mai intai cu fratele emisarului, care este ucis, potrivit unui oficial american care nu a facut alte precizari. Potrivit postului de televiziune NBC, el avea o mana la spate in momentul in care a membrii Navy Seal au intrat in camera in care se afla, lasand de inteles ca are o arma, ceea ce nu era cazul.

– Echipa Navy Seal urca la etajele superioare si il gaseste intr-o camera pe fiul adult al lui ben Laden, Khalid, care este si el eliminat, potrivit acestui oficial. El ar fi incercat sa se arunce asupra membrilor comandoului, potrivit New York Times.

– La ultimul etaj, ei intra in camera lui Osama bin Laden, a carui sotie incearca sa se interpuna. Ea este impuscata in picior. Bin Laden nu se preda imediat si este impuscat in cap. Potrivit presei americane, el este impuscat si in piept.

Potrivit unei prime relatari, bin Laden si-ar fi folosit sotia ca scut uman, dar informatiile au fost dezmintite ulterior de Casa Alba.

– In camera in care se afla bin Laden, echipa Navy Seal gaseste o pusca de asalt AK-47 si un pistol rusesc cu calibrul de noua milimetri. Alte arme, al caror model si numar nu au fost precizate, au fost, de asemenea, gasite in resedinta.

Membrii fortelor speciale gasesc, de asemenea, cusute in hainele liderului Al-Qaida, bani si numere de telefon, ceea ce arata ca era pregatit sa fuga, potrivit oficialului american.

– Comandoul aduna tot ce poate constitui sursa de informare si ia cu el carnetele, cinci calculatoare, zece hardware si circa 100 de dispozitive de stocare (CD, DVD, stick-uri de memorie).

– Echipele Navy Seal distrug elicopterul accidentat dupa ce pun la adapost cei aproximativ 20 de femei si copii gasiti in resedinta.

– Dupa aproximativ 38 de minute de la inceputul operatiunii, elicopterele pleaca, luand cu ele cadavrul barbatului pe care Statele Unite il urmareau fara incetare de peste zece ani.

– Luni, la ora 06.00 GMT (09.00 ora Romaniei), cadavrul lui bin Laden, care a fost transportat pe portavionul american Carl-Vinson aflat in largul coastelor pakistaneze, este scufundat in mare la incheierea unei ceremonii.

COMENTARII

DISQUS: