Acordul de Asociere, fara precedent in istoria UE: Rep Moldova a mai facut un pas spre integrare

Acordul de Asociere, fara precedent in istoria UE: Rep Moldova a mai facut un pas spre integrare

Uniunea Europeana a semnat vineri Acordul de Asociere cu Republica Moldova, Ucraina si Georgia, trei foste republici sovietice care vor sa apropie de Europa de Vest, in pofida presiunilor exercitate de catre Rusia. Acordul angajeaza aceste trei tari la standarde europene, inclusiv noi reglementari vamale, controale de calitate si competitie pe piata libera.

Site-ul guvernamental francez privind imigratia, atacat de hackerii din cadrul Anonymous
Scutul antiracheta din Romania, motiv de tensiuni intre Obama si Medvedev

"Este o mare zi pentru Europa (…). Uniunea Europeana se afla alaturi de voi astazi mai mult decat oricand", a declarat Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului Eurpean, inainte sa semneze acordul cu presedintele ucrainean Petro Porosenko si premierii georgian Irakli Garibasvili si moldovean Iurie Leanca, in cadrul unui summit european, la Bruxelles.

Acordul a fost semnat in mod oficial la Bruxelles de catre cei 28 de sefi de stat si de guverne UE cu presedintele ucrainean Petro Porosenko si premierii georgian Irakli Garibasvili si moldovean Iurie Leanca.

"Ce zi mare! Poate cea mai importanta pentru tara mea de la independenta", proclamata in 1991, a declarat Porosenko. "Evolutiile istorice sunt inevitabile", a adaugat el, subliniind ca acordul se aplica "intregii Ucraine, inclusiv Crimeei".

Van Rompuy a declarat ca "nimic, in acord, nu este susceptibil sa afecteze Rusia". Acordul "este pozitiv, nu este indreptat impotriva cuiva", a subliniat presedintele Comisiei José Manuel Barroso.

Porosenko a semnat a doua parte a Acordului de Asociere, cea de ordin comercial, care vizeaza in principal ridicarea principalelor bariere vamale dintre Ucraina si statele membre UE. Prima parte, de ordin politic, a fost semnata in martie de catre premierul Arseni Iateniuk.

Semnarea documentului a fost prevazuta initial in noiembrie 2013, dar fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici s-a razgandit si a preferat sa se orienteze catre Rusia pentru a obtine un ajutor economic. Aceasta decizie a antrenat miscarea de contestare care a condus la destituirea sa, urmata de anexarea Crimeei de catre Rusia si insurectia separatista prorusa din estul tarii.

Rusia a avertizat saptamana aceasta ca va adopta "masuri de protectie", in cazul in care se va dovedi ca Acordul de Asociere dauneaza economiei ruse. UE afirma ca Rusia are numai de castigat de pe urma modernizarii economiilor vecinilor sai.

Acordul de Asociere, fara precedent in istoria UE, vizeaza o cooperare larga, in schimbul angajamentului celor trei tari fata de statul de drept si lupta impotriva coruptiei.

COMENTARII

DISQUS: