70 de ani de la debarcarea in Normandia: Obama, Putin, Merkel, printre liderii prezenti la ceremonii

70 de ani de la debarcarea in Normandia: Obama, Putin, Merkel, printre liderii prezenti la ceremonii

Se implinesc 70 de ani de la debarcarea in Normandia, o zi istorica ce a dus la victoria Aliatilor in cea de-a doua conflagratie mondiala.

Fidel Castro: Romii expulzati din Franta sunt victimele unui Holocaust
Ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis: Datoria Greciei nu este viabila. Platile catre Banca Centrala Europeana ar trebui amanate

Mii de veterani si 19 sefi de stat iau partela ceremoniile de pe plajele din nordul Frantei. Presedintele francez este cel care a dat startul evenimentelor si a adus omagiul natiunii celor 20 de mii de victime ale bataliei pentru Normandia.

Francois Hollande s-a aflat alaturi de Barack Obama la cimitirul american, unde sunt ingropati aproape 10 mii de soldati americani. Aceasta a fost prima ceremonie consacrata implinirii a 70 de ani de la Debarcarea Aliata, pe 6 iunie 1944. Este vorba despre prima recunoastere oficiala a celor circa 20.000 de morti din perioada 6 iunie – 22 august 1944. Regiunea a fost eliberata de sub nazisti abia pe 12 septembrie.

„Sunt onorat sa ma intorc aici pentru a aduce un omagiu barbatilor si femeilor din generatia care a sfidat orice pericol. Printre ei, veteranii Zilei Z. Domnilor, ne simtim umili in prezenta dumneavostra, astazi, aici!”, a declarat Barack Obama, in fata veteranilor.

In apropiere, la Cimitirul din Bayeux, a avut loc o alta ceremonie, la care a fost prezenta suverana Marii Britanii.

Alaturi de regina Elisabeta a II-a s-au aflat printul Charles si Camilla, dar si premierul francez Manuel Valls. La Cimitirul din Bayeux sunt inmormantati peste 4.000 de britanici.

Intre timp, Angela Merkel l-a scos din izolare pe liderul rus, Vladimir Putin. Cei doi s-au intalnit la Deauville, in cadrul evenimentelor prilejuite de debarcarea aliata. Tema discutiilor a fost situatia din Ucraina, la doua luni dupa anexarea Crimeei la Rusia, o actiune care a declansat cea mai acuta criza diplomatica dintre Moscova si Occident de la caderea URSS.

COMENTARII

DISQUS: