2015, cel mai cald an din istorie: Nivelul dioxidului de carbon din aer e cu o treime mai mare decat la inceputul Revolutiei Industriale

2015, cel mai cald an din istorie: Nivelul dioxidului de carbon din aer e cu o treime mai mare decat la inceputul Revolutiei Industriale

Lumea este in pragul celui mai cald an din istorie, dupa cum arata datele din primele patru luni ale anului. De asemenea, ultimele 12 luni, daca ar fi analizate, au batut recordurile mondiale de caldura, scrie Adevarul.

Peste 70 de morti si 150.000 de sinistrati in America Centrala, din cauza ploilor
Pompeiul in PERICOL! Autoritatile sunt in alerta. Ce masuri au in plan

Anul acesta, Antarctica a trecut prin cele mai calde doua zile din istorie. Temperaturile au fost inregistrate in martie. De asemenea, Guinea Ecuatoriala, Ghana, Venezuela si Laos au inregistrat cele mai crescute temperaturi din istorie.

Potrivit datelor statistice, primele patru luni ale anului au fost cu 0,80 grade Celsius mai calde decat media istorica. Cercetatorii se tem ca acesta este finalul perioadei de 18 ani de pauza in incalzirea globala.

Meteorologii avertizeaza ca fenomenul El Nino din Oceanul Pacific va duce la ploi la tropice si seceta in Africa si India. El Nino incalzeste atmosfera Pamantului. Potrivit datelor NASA, 2014 a fost cel mai cald an din istorie, cu 0,68 grade Celsius mai mari decat media.

Cu exceptia anului 1998, cei mai calzi 10 ani din istorie au avut loc din 2000 incoace. Un efect al acestui lucru este topirea ghetarilor din zona Arctica. Satelitii au observat aceasta micsorare din 1979. In fiecare deceniu, pierdem 12% din gheata arctica. In 2012, jumatate din gheata arctica prezenta si studiata in 1979 disparuse.

Marile au un nivel din ce in ce mai crescut, din cauza topirii ghetii din Groenlanda, Antarctica si Alaska. Unele orase, cum ar fi Miami, ar putea ajunge sub ape pana in 2050.

Nivelul dioxidului de carbon din aer e cu o treime mai mare decat la inceputul Revolutiei Industriale din 1750 si cel mai mare din ultimii 800.000 de ani. Cu cat e mai mult dioxid de carbon in aer, oceanele devin acide si organismele din ele mor. Practic, pana la finalul secolului, oceanele ar putea fi un dezastru, iar ecosistemele s-ar putea transforma definitiv.

COMENTARII

DISQUS: