Sedentarismul tampeste

Sedentarismul tampeste

Medicii specialisti avertizeaza ca persoanele sedentare isi pot periclita activitatea creierului. „Sedentarismul este dezavantajos pentru minte. La persoanele care nu obisnuiesc sa practice o activitate fizica, se vor realiza doar anumite conexiuni in creier, si nu toate, asa cum este normal. Astfel, oamenii sedentari vor deveni mai putin activi cerebral”, atentioneaza prof. univ. dr. Eduard Apetrei, sef sectie Cardiologie la Institutul Clinic Fundeni din Capitala.
Specialistii au atentionat de-a lungul timpului ca lipsa activitatii fizice are efecte distructive majore asupra sanatatii noastre, insa medicii sunt de parere ca oamenii nu sunt convinsi de acest lucru. Mai mult, spun ei, sedentarismul poate declansa anumite boli si le poate chiar agrava.
„Daca viata fireasca presupune miscare, atunci lipsa activitatii fizice se va traduce prin dereglari ale organismului.  Lipsa miscarii predispune la boli de inima – hipertensiune arteriala,

Cat de original este iPhone-ul? Primele prototipuri ale telefonului Apple – FOTO
Aakash 2 – cea mai ieftina tableta din lume

ateroscleroza, accident vascular cerebral mergand pana la infarct”, subliniaza prof. dr. Apetrei.  Medicii sustin ca sedentarismul este, prin esenta, un generator de boala.
„Lipsa activitatii fizice, prin cresterea in greutate, constituie elementul principal in aparitia obezitatii. La randul ei, aceasta maladie poate predispune la numeroase afectiuni – tulburari vasculare periferice si insuficienta venoasa sau varice, intalnite mai ales in cazul celor care isi desfasoara activitatea la birou sau merg pasiv (chelnerii, stomatologii), tulburari articulare precum coxartroza (un reumatism al soldului – n.r.) sau chiar depresii, pentru ca aceste persoane care nu fac miscare nici nu participa la viata activa”, adauga prof. univ. dr. Constantin Dumitrache, de la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon” din Bucuresti.
Vorbind despre obezitatea si complicatiile pe care aceasta le poate produce, medicul aminteste si de tulburarile metabolice precum dislipidemiile (cresterea grasimilor din sange), diabetul zaharat, tulburarile respiratorii, cele gastrointestinale sau biliare.
Sedentarismul accelereaza imbatranirea
Specialistul spune ca, dupa o anumita varsta, lipsa miscarii „pregateste” fracturile osoase care pot evolua rapid spre osteoporoza. Pentru prevenirea acestor boli, medicii ne recomanda ca macar de doua ori pe saptamana sa mergem pe jos, intr-un ritm alert, timp de 30 de minute.

COMENTARII

DISQUS: