O atmosfera mai putin poluata creste speranta de viata a oamenilor

O atmosfera mai putin poluata creste speranta de viata a oamenilor

Imbunatatirea calitatii aerului a permis cresterea sperantei de viata a locuitorilor din 51 de orase americane cu aproximativ cinci luni, intr-un interval de 20 de ani, potrivit unui studiu publicat, joi, in New England Journal of Medicine.
Conform datelor prezentate de cercetatorii universitatii Brigham Young si de la Harvard School of Public Health, speranta de viata medie a locuitorilor celor 51 de orase americane a crescut cu aproape trei ani, intre 1980 si 2000, din care cinci luni s-ar datora unei atmosfere mai putin poluate.
"O astfel de crestere a sperantei de viata, cauzata de o diminuare a poluarii, este remarcabila", a declarat Arden

Hartile Google Maps pe timp de noapte, aprinse prin luminile marilor orase – FOTO
FIFA 13 reinventeaza fotbalul pe calculator – VIDEO

Pope, epidemilog in cadrul universitatii Brigham, principalul autor al acestui studiu.
Cercetatorii au comparat modificarile nivelului de poluare al aerului din aceste orase, intre 1980 si 2000, si evolutia sperantei de viata a locuitorilor in aceeasi perioada.
Ei au aplicat modele statistice care iau in calcul si alti factori ce ar putea interveni asupra sperantei de viata, precum veniturile, pregatirea profesionala, migratia populatiei, demografia si fumatul.
In cele mai poluate orase de la inceputul anilor ’80, care au fost implicate ulterior in programe masive de depoluare a atmosferei, speranta de viata medie a locuitorilor lor a crescut cu 10 luni.
In medie, locuitorii celor 51 de orase au trait cu 2,72 ani mai mult in 2000, din care cinci luni, reprezentand 15% din aceasta perioada, se datoreaza in mod direct reducerii poluarii.
Alte studii sustin ca prelungirea duratei de viata se datoreaza diminuarii frecventei maladiilor cardiovasculare si cardiopulmonare, de multe ori asociate cu poluarea.
Pentru o reducere de 10 micrograme de particule poluante dintr-un metru cub de aer dintr-un oras, speranta de viata medie a locuitorilor creste cu peste sapte luni, se afirma intr-un alt studiu recent.
In perioada anilor ’80-’90, nivelul mediu de particule in suspensie a scazut de la 21 la 14 micrograme pe metru cub.
Acest studiu a fost finantat in special de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) si Environnemental Protection

COMENTARII

DISQUS: