Victorie a Organizatiei de Femei a UNPR in Parlamentul European

Victorie a Organizatiei de Femei a UNPR in Parlamentul European

Organizatia de Femei a UNPR a lansat renent o scrisoare deschisa adresata europarlamentarilor romani. Prin intermediul acesteia, Maria Eugenia Barna, presedinte al  Organizatiei de Femei a UNPR, a solicitat votul favorabil in Sesiunea plenara a Parlamentului European de la Strasbourg, in ceea ce priveste propunerea de revizuire a Directivei Uniunii Europene privind concediul de maternitate.

Patriarhul Daniel va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Al. I. Cuza”
Simirad vrea sa introduca carduri pentru vizitarea obiectivelor turistice din judet

Parlamentul European a marit concediul maternal de la 14 la 20 de saptamani, platit 100%

Cererea adresata de Organizatia de Femei a UNPR a fost aprobata de Parlamentul European. Forul a aprobat miercuri prelungirea concediului de maternitate de la 14 la minimum 20 de saptamani. In acest interval, mamicile ar urma sa primeasca salariul intreg. Rezultatul scrutinului a fost foarte strans in Parlamentul European: 327 de voturi pentru si 320 impotriva. In prezent, concediul minimum de maternitate in Uniunea Europeana este de 14 saptamani. Europarlamentarii au cerut statelor membre sa asigure un concediu paternal de minimum doua saptamani, platit integral.

Scrisoare deschisa adresata europarlamentarilor romani

« Ne adresam dumneavoastra pentru a va solicita votul favorabil in Sesiunea plenara a Parlamentului European de la Strasbourg, prilej cu care se va dezbate propunerea de revizuire a Directivei Uniunii Europene privind concediul de maternitate. Propunerea de revizuire a Directivei privind concediul de maternitate 1992 a fost pe agenda politica la nivelul UE incepand cu anul 2008. Organiza?ia de Femei a UNPR considera ca este momentul oportun pentru a avea la nivel european o lege progresista in acest domeniu. Intr-un moment de incertitudine privind cresterea economica, in timp ce ne confruntam cu schimbari demografice pe care Europa nu le poate ignora, este vital ca institutiile europene sa ia masurile legislative de a proteja si consolida drepturile lucratoarelor gravide, cele care au nascut de curand sau care alapteaza. In centrul directivei reformate privind concediul de maternitate trebuie sa fie urmatoarele prevederi:

1. Dispozitia privind plata integrala (amendamentele 40 si 64): este piatra de temelie a acestei directive. Plata integrala a salariului trebuie asigurata fara alte plafoane sau restrictii, pe intreaga durata a concediului de maternitate, ca o garantie privind egalitatea de fond si, totodata, inexistenta unor penalizari. Remunerarea in timpul concediului de maternitate nu poate fi disociata de problema mai ampla a diferentei de remunerare intre femei si barbati, pentru ca reducerile de remunerare in timpul concediului de maternitate (specifice pentru femei) contribuie in mod semnificativ la inegalitatea intre femei si barbati, pe tot parcursul vietii.

2. Durata (Amendamentul 38): acordarea concediul de maternitate de 20 de saptamani ofera femeilor posibilitatea de a alege intre prevederile Organizatiei Mondiale a Sanatatii si recomandarile Organizatiei Internationale a Muncii privind alaptarea, asigura femeilor posibilitatea de a se recupera dupa nastere si de a nu-si reduce sansele pe piata fortei de munca. In 2006, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare in Europa (OCDE) a constatat ca in tarile in care sunt concedii de maternitate mai lungi creste rata ocuparii fortei de munca de sex feminin, de exemplu cu peste 80% in Islanda si peste 70% in Danemarca si Suedia comparativ cu media OCDE de 57%.

3. Protectia impotriva Discriminarii (Amendamentul 52): Protejarea drepturilor mamelor care au nascut de curand, atunci cand se intorc la munca, ar trebui sa fie in centrul oricarei noi legislatii europene. Masurile propuse contribuie la consolidarea drepturilor mamelor care alapteaza si la protejarea lor cu privire la lucrul in ture de noapte, orele suplimentare, precum si de la concediere. Acesta este un punct central al noii legislatii si un pas important spre crearea unui mediu de lucru in intreaga Europa, care sa ia in serios ciclurile de viata si nevoile femeilor.

Organizatia de Femei a UNPR considera orice discutie legislativa privind imbunatatirea conditiilor de munca ale femeilor ca parte a unei dezbateri mai largi cu privire la modul in care Europa poate face egalitatea de sanse intre femei si barbati o realitate. Masurile luate in propunerile de revizuire a Directivei privind concediul de maternitate sunt esentiale pentru a ne asigura ca femeile din Europa devin parte a unei piete a muncii care sa ia in serios alegerile lor de viata, mai degraba decat marginalizarea atunci cand au copii, pentru a contribui la o cota mai egala a responsabilitatilor familiale intre femei si barbati si, in cele din urma, la o societate mai egala. Ne exprimam increderea ca putem conta pe sprijinul dumneavostra.

Cu stima,

Maria Eugenia Barna,

Presedinte Organizatia de Femei a UNPR