Sute de protestatari din Iasi s-au imbrancit cu jandarmii

Sute de protestatari din Iasi s-au imbrancit cu jandarmii

Aproximativ 700 de persoane au protestat vineri in fata Prefecturii, pina in jurul orei 14.00. Sindicalistii din educatie si sanatate afiliati la CNSRL Fratia au cerut demisia guvernului si au fortat intrarea in Casa Patrata.

In jurul orei 13.00, sindicalistii de la Sanitas au incercat sa intre in Prefectura, fortind cordonul de jandarmi.

Premierul si trei ministri, in vizita la Iasi
Impuscaturi in CUG

Fortele de ordine au reusit cu greu sa mentina ordinea, fiind ajutate de alte efective de jandarmi, trimise la fata locului. Pe 1 octombrie, membrii Sanitas au protestat in acelasi loc, fiind apoi amendati pentru ca ar fi sparg un geam si au aruncat cu oua in cladire. Proteste au fost si in fata sediului PDL Iasi. Citiva zeci de sindicalisti si-au manifestat nemultumirea fata de masurile de austeritate impuse de guvernanti. Manifestantii s-au manifestat zgomotos, fluierand si strigand "Jos Guvernul" si "Mincinosii".Fortele de ordine au reusit sa-i tina in frau pe sindicalisti, care in final s-au multumit sa scandeze lozinci impotriva presedintelui Traian Basescu, a premierului Emil Boc, dar si impotriva prefectului interimar Dragomir Tomaseschi.

"Vrem bani pentru copii, vrem bani pentru copii"

Disperati din cauza salariilor mizere si a conditiilor de munca inumane, asistentii sociali si maternali au pichetat si ei Prefectura. La proteste au participat si trei copii, care au suflat permanent in fluiere si au avut atirnati de git citiva covrigi. Timp de o ora, de la 10 si jumatate, peste 150 de asistenti sociali si maternali au pichetat sediul Prefecturii.

"Vrem bani pentru copii, vrem bani pentru copii", au tipat sindicalistii. "A venit vremea sa fim cu totii solidari, sa tragem un semnal de alarma celor care ne conduc, iar acest semnal nu poate avea efect decit prin unitatea sindicala a salariatilor din toata tara. Motivele pentru care am decis organizarea acestui miting, astazi, 22 octombrie, sint multiple si au la baza urmatoarele cauze: scaderea dramatica a salariilor, cresterea insuportabila a taxelor si impozitelor, lipsa unei viziuni coerente pentru viitor pentru dezvoltarea Romaniei 0142 lipsa de credibilitate a Guvernului in fata cetatenilor", a declarat Catalin Toma Arca, lider de sindicat Nova Vita. Asistentii maternali si cei care ingrijesc copii cu deficiente s-au plins ca nu si-au mai primit salariile de citeva luni. "Am iesit pentru salarii si pentru ca nu am primit banii pe concediu. Din 2003  am un copil cu handicap grav, eu stau non stop cu el, simbata, duminica, 24 din 24 de ore pentru un salariu de 4 milioane si ceva. Din 2003 nu am avut concediu de odihna. Bineinteles ca am responsabilitate, eu nu pot sa il las nesupravegheat, este un copil care si dhd, epilepsie. Eu non stop trebuie sa stau cu el.  Cu salariul asta nu se merita. Dar iti este mila de ei, ce sa faci cu ei? Ca ne obliga sa luam cite doi", spune o asistenta maternala. Pe 27 octombrie, sindicatele vor iesi din nou in strada, in ziua votarii motiunii. In Bucuresti sunt asteptati peste 80.000 de membri de sindicat.

Prefectul s-a intilnit cu sindicalistii

Vineri, Dragomir Tomaseschi a avut o serie de intilniri cu reprezentantii sindicalistilor nemultumiti. Alaturi de deputatul Nicusor Paduraru si seful de cabinet al deputatului Petru Movila, prefectul a discutat cu liderii de sindicat despre legea pensiilor, legea salarizarii unice si legea educatiei. 

Gheorghe Isvoranu: Protestele vor fi din ce in ce mai dure

Cativa reprezentanti ai dascalilor care au protestat ieri in fata Prefecturii au discutat cu prefectul Dragomir Tomaseschi, insa problemele lor nu si-au gasit rezolvare. Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret", sustine ca protestele vor fi din ce in ce mai dure, in conditiile in care lipsa banilor se va simti mai mult in perioada iernii. "Am prezentat domnului prefect doleantele noastre cu privire la faptul ca la nivel judetean avem o serie de decizii si procese castigate in instanta cu privire la drepturile noastre salariale. A fost o discutie foarte scurta deoarece domnul prefect nu poate lua nici o decizie si, in aceste conditii, acest Guvern trebuie sa cada. In conditiile in care va veni o perioada foarte grea (iarna – n. r.), foarte multi dintre salariatii din invatamant vor avea facturile la intretinere de platit, rate la banci si, cu siguranta, protestele vor fi din ce in ce mai dure", a declarat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret".

A.S.