Recursul in dosarul judecatoarei Georgeta Buliga se judeca astazi

Recursul in dosarul judecatoarei Georgeta Buliga se judeca astazi

Astazi, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, are loc judecarea recursului in dosarul judecatoarei Georgeta Buliga de la Curtea de Apel Iasi. Magistratii vor decide daca judecatoarea va fi sau nu cercetata in stare de libertate. Aceasta a facut recurs impotriva deciziei prin care Curtea de Apel Bucuresti a emis pe numele ei un mandat de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.

Institutiile statului fac curatenie in Iasi: Mandate de retinere intr-un dosar de trafic de influenta in JUSTITIE
Un tanar din Iasi a fost lovit pe zebra si apoi batut de sofer

Ea a fost retinuta ieri de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie pentru infractiunile de luare de mita si trafic de influenta. In perioada februarie – martie 2010, Georgeta Buliga a pretins si primit de la invinuitul Popescu Liviu suma de 4.000 de euro, sustinand ca banii sunt pentru doua judecatoare din cadrul Curtii de Apel Iasi si a pretins o alta suma pentru sine al carei cuantum nu l-a precizat. Buliga si celelalte doua judecatoare faceau parte din completul investit cu solutionarea unui dosar civil referitor la partajarea pe cale judiciara a bunurilor apartinand invinuitului Popescu Liviu si fostei sale sotii, dosarul fiind in stadiul de recurs. Sumele respective au fost pretinse pentru ca Popescu sa obtina o solutie favorabila in procesul de partaj ce viza, in principal, un apartament in municipiul Iasi, un teren in judetul Iasi si doua autoturisme.

A vrut sa fenteze DNA

Judecatoarea Buliga stia ca procurorii anticoruptie e cu ochii pe ea, totusi a continuat sa discute la telefon cu mituitorul Liviu Popescu, ce-i drept, cifrat. Continutul convorbirilor telefonice intre judecatoarea Georgeta Buliga si mituitor au fost analizate de procurorii anticoruptie care au instrumentat cazul. Reiese ca judecatoarea l-a avertizat pe Popescu sa fie atent ca DNA-ul este pe urmele lor.

In motivarea arestarii preventive a judecatoarei Georgeta Buliga se precizeaza ca a existat autorizatie de ascultare a telefoanelor, pentru o luna, in intervalul 29 octombrie – 27 noiembrie. Au fost monitorizate doua posturi fixe apartinand judecatoarei, doua mobile ale mituitorului Liviu Popescu, mobilele denuntatoarei si ale sotului acesteia, precum si telefonul unui martor. Procurorii anticoruptie au depus la dosar si transcrieri ale unor convorbiri ambientale.

Din analiza lor reiese ca judecatoarea si-a dat seama ca DNA-ul este cu ochii pe ea si a incercat sa-l avertizeze pe mituitor. Nu a renuntat insa la bani. Pe 27 noiembrie, cand a primit restul de 3.000 de euro, anchetatorii i-au perchezitionat casa si i-au gasit banii in buchetul de flori adus de Popescu. "Prin felul de exprimare a inculpatei ii recomanda invinuitului sa vina tot asa, pe intuneric! si ii marturiseste acestuia ca toata vara a titiit si s-a gandit bai, bine ca ti-a dat prin minte sa nu treci, sa nu dai telefon… Niciodata! […] Maniera repetata de primire a sumelor de bani sunt aspecte care imprima faptelor comise un caracter grav intrucat actiunile infractionale derulate sunt de natura sa creeze imaginea unei justitii in care siguranta obtinerii unui beneficiu se fundamenteaza pe posibilitatea de cumparare a obiectivitatii si a influentei de care un magistrat se poate bucura fata de alti magistrati", se arata in motivarea arestarii preventive. Georgeta Buliga ii spunea cuiva la telefon ca ii este groaza de verificarile facute de DNA Bucuresti.

 

G.B. – "Asa a venit Bucurestiul, de a intors dosarul ala pe dos si pe fata si ne-a cercetat, vezi tu ca… Mi-e sila, pur si simplu! Si colegelor mele la fel! Stii ceva? Mi-e groaza! Peste tot, si la DNA a reclamat".

Judecatoarea a incercat sa-i induca in eroare pe anchetatori sustinand ca este ruda cu mituitorul. "Inculpata a transformat o presupusa relatie de rudenie intr-o afacere personala, urmarind, pe langa obtinerea beneficiilor in nume propriu, si obtinere unor importante sume de bani in numele altor persoane", se mai arata in motivarea arestarii.

Procurorii au mai precizat ca, initial, pentru a solutiona dosarul de partaj in favoarea lui Liviu Popescu, judecatoarea Buliga i-a cerut 10.000 de euro. Pana la urma, judecatoarea a primit 8.000 de euro, jumatate in perioada februarie – martie si cealalta parte in noiembrie. Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au admis cererea procurorilor privind arestarea preventiva, considerand ca inculpata Georgeta Buliga prezinta pericol concret pentru ordinea publica, dupa ce a savarsit o infractiune foarte grava, pedepsita cu inchisoarea de la 3 la 14 ani. Recursul se va judeca maine la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Inculpata va fi aparata de doi avocati, unul din Baroul Bucuresti, altul din Baroul Mehedinti. Avocat Liviu Narcis Pirvu, aparatorul judecatorului Georgeta Buliga: "Am convenit atat noi, avocatii doamnei, cat si doamna, sa nu comentam in niciun fel nimic". La audieri, judecatoarea a declarat in prima faza ca nu i-a cerut niciodata bani lui Liviu Popescu. A recunoscut ca acesta a venit la ea acasa sa-i multumeasca, pentru ajutorul din proces, insa nu a vazut ca i-a lasat un plic. Ulterior, inculpata si-a schimbat declaratia si a sustinut ca Liviu Popescu a intrat la ea in casa, i-a lasat plicul pe masa si a plecat repede, fara ca ea sa aiba timp sa reactioneze.

G.T.