Reabilitarea drumului Judetean Iasi – Vaslui, prioritate de”grad 0″ pentru presedintele CJ Iasi

Reabilitarea drumului Judetean Iasi – Vaslui, prioritate de”grad 0″ pentru presedintele CJ Iasi

Discutii tot mai aprinse in CJ Iasi. Subiectul primordial - stadiul lucrarilor la dumul judetean Iasi - Vaslui. Seful Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, se teme ca lucrarea sa nu fie terminata in termenul asumat prin contract. Din acest motiv, contractul pentru reabilitarea drumului Judetean Iasi – Vaslui, precum si modul in care luxcreaza firma care a cistigat licitatia, au intrat pe lista prioritatilor de "grad 0" pentru presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad.

Decapitari la Fiscul iesean
Dumitru Oprea ii cere socoteala lui Ioan Nani pentru datoriile de la Antibiotice

Ingrijorat de « ritmul de melc » in care se lucreaza la drumul Judetean Iasi – Vaslui, seful CJ Iasi – Constantin Simirad, i-a chemat la raport, in fata consilierilor judeteni si ai sefilor judetului, pentru a da explicatii, atat proiectantul, cat si reprezentantii firmelor constructoare care se ocupa de acest proiect cu finantare europeana. Seful CJ a marturisit ca se teme ca lucrarea sa nu fie terminata in termenul asumat prin contract. Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad, incearca din rasputeri sa vada finalizate lucarile ce se realizeaza la drumul Iasi – Vaslui.

« Contractul pentru reabilitarea drumului Judetean Iasi – Vaslui a fost semnat in urma cu trei luni. Dar firmele care au cistigat licitatia lucreaza in ritm de melc si nu au reusit sa faca aproape nimic. Noi sintem monitorizati foarte strict de catre Uniunea Europeana ", a declarat Constantin Simirad, presedintele Consiliului Judetean Iasi. Amintim ca licitatia pentru reabilitarea drumului judetean Iasi – Vaslui a fost cistigata de asocierea dintre SC Moldotrans Auto SA Iasi si o societate din Portugalia. Valoarea proiectului este de 70 de milioane de lei, din care 58,2 milioane reprezinta finantarea nerambursabila venita de la Uniunea Europeana.

Ultimatum pentru constructorul drumului Iasi – Vaslui       

Conducerea Consiliului Judetan (CJ) Iasi a cerut asocierii de firme Jaop Sociedad de Empreitadas SA Portugalia si Moldotrans Auto SA Iasi ca in maxim trei saptamani sa rezolve toate deficientele constatate in ceea ce priveste reabilitarea drumului de care se ocupa, DJ 248 Iasi – Vaslui. In caz contrar, contractul va fi reziliat. Controalele initiate de CJ in acest sens au scos la iveala faptul ca, la aproape trei luni de la semnarea contractului, nu s-a facut mai nimic. Constructorul nu si-a adus nici pana la aceasta ora utilajele din Portugalia, asa cum era stipulat in contract, ca in termen de cinci zile de la semnare sa fie aduse la Iasi. Printre deficientele constatate se numara si faptul ca nu exista nici o persoana prezenta la organizarea de santier. "La patru luni de la inceperea lucrarilor de modernizare din totalul de 40 de km, doar 3 km au fost asfaltati. Investitia se ridica la 18 milioane de euro, bani alocati de la Uniunea Europeana. Asa ceva nu este permis. Dar, am gasit o solutie de compromis si daca in trei saptamani nu se apuca de lucru si nu fac lucrarile asa cum trebuie vom rezilia contractul. Ne-au scos peri albi pana acum si, daca nu rezolva situatia, vom fi nevoiti sa recurgem la acest gest", a declarat presedintele Consiliului Judetean Iasi, Constantin Simirad. De cealalta parte, reprezentantii constructorilor dau insa asigurari ca vor finaliza lucrarea.

Fara act aditional       

Sefii Consiliului Judetean Iasi nu mai semneaza actul aditional cu firma portugheza care reabiliteaza drumul judetean Iasi-Vaslui. Seful Consiliului Judetean, Constantin Simirad, a propus contructorului sa-si asume in scris ca va plati lucrarea din banii lui, daca termenele de executie sunt depasite. Seful Judetului explica de ce nu mai este nevoie de incheierea unui act aditional. "S-a dus la Agentia de N-E doamna Pastravanu si i s-a spus ca exista acea clauza in contract prin urmare, nu mai e incheiat niciun act aditional. Nu, nu mai e nevoie, pentru ca in contract se spune: daca depasesti termenul, platesc din banii lor lucrarea. Dar termenul acela de 10 zile ramine valabil, nu, dar acum nu mai poti face treaba pentru a venit iarna", a declarat Constantin Simirad, presedintele CJ Iasi.

Constructorii drumului Iasi – Vaslui, obligat sa plateasca 10% din valoarea contractului       

Constructorul drumului Iasi – Vaslui va fi obligat sa plateasca 10% din valoarea contractului daca nu respecta graficul de lucrari. Desi se anuntase semnarea unui act aditional prin care asocierea de firme Jaop Sociedad de Empreitadas SA Portugalia si Moldotrans Auto SA Iasi

era obligata sa plateasca diferenta, in cazul in care termenul de finalizare a reabilitarii drumului va fi depasit, acest lucru nu s-a intamplat pentru ca in contractul incheiat initial era stipulata o clauza prin care constructorul se obliga sa plateasca din buzunarul propriu diferenta de lucrari daca nu respecta termenii stabiliti, la care se adauga si penalizari de 10% din valoarea contractului. Drumul Judetean 248 Iasi – Vaslui a starnit nemultumirea sefilor din Consiliul Judetean Iasi si Consiliului Judetean Vaslui din cauza ca lucrarile bat pasul pe loc.

Mihai GRIGORE