Inculpatii din dosarul mafiei imobiliare de la Cadastru raman dupa gratii

Inculpatii din dosarul mafiei imobiliare de la Cadastru raman dupa gratii

Inculpatii din dosarul mafiei imobiliare de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI) Iasi vor fi cercetati in stare de arest. Asta dupa ce ieri magistratii de la Curtea de Apel Iasi au respins recursul formulat de cele sase persoane arestate impotriva emiterii mandatelor de arestare preventiva de catre Tribunalul Iasi. Este vorba despre Cosmin Radu, Ioan Mihu, Mihai Mitrica, Emanuel Osoianu, Ovidiu Plesescu si Mihaela Volosciuc.

Bugetul local nu poate sustine majorarea pretului gigacaloriei
Ce se va intampla cu medicul Tudor Ciuhodaru?

Judecatorii au respins si recursul formulat de procurori impotriva deciziei prin care nu a fost arestata si cea de-a saptea persoana, Ciprian Maftei, registrator la Cadastru.

Invinuita la 95 de ani in dosarul "caracatitei imobiliare"

In acest sfarsit de saptamana, judecatorii de la Tribunalul Iasi i-au audiat pe membrii "Caracatitei imobiliare" care au reusit sa puna mana pe cel putin 8 terenuri din zone centrale. 4 apartineau Consiliului Local. Intre invinuiti apare si o femeie de 95 de ani. Batrana este acuzata ca a vandut un teren de mai multe ori. Capul retelei, Emanuel Osoianu, este sotul unei grefiere de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Dosarul in care sunt cercetati cei 21 de membri ai "caracatitei imobiliare" a fost instrumentat chiar de seful DIICOT Bucuresti, procurorul Codrut Olaru. Audierile de la sediile IPJ si DIICOT Iasi au inceput vineri dimineata si s-au prelungit pana sambata, in zori, cand s-au emis ordonante de retinere pentru 24 de ore, pentru 7 invinuiti. Sambata, de la ora 16.00, s-a judecat propunerea de arestare preventiva formulata de anchetatori.  Dupa 5 ore de audieri, magistratii Tribunalului Iasi au venit cu solutia: 6 membri ai retelei infractionale raman in arest preventiv, iar registratorul de la Oficiul de Cadastru Iasi , Ciprian Maftei, nu are voie sa paraseasca tara. Inspectorul OCPI Ovidiu Plesescu si-a angajat 3 avocati pentru a scapa de arest, insa n-a avut noroc. Ceilalti 6 au avut cate un aparator. Capul retelei infractionale este Emanuel Osoianu. In imobiliara 2008, acesta a format "caracatita " impreuna cu sotia sa, Violeta Elena Osoianu, grefiera la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi. Au aderat la grupare sora lui Osoianu, Nuta Borcea, consilierul OCPI Radu Cosmin si expertul topograf Codru Valentin Condurache. Pe parcurs, acestora si s-au alaturat alte 15 persoane, printre care angatii OCPI registratorul Ciprian Maftei si inspectorul Ovidiu Plesescu, si cateva grupuri de rude. Cei care "vinau" terenurile libere erau Emanuel Osoianu si Bogdan Ionut Raduc. Pentru a putea intabula suprafetele, inculpatii aveau nevoie de documentatie cadastrala. "Documentatia cadastrala, continand date neconforme cu realitatea a fost realizata de inculpatii  Bogdan Ionut Raduc si Maria Raduc, angajati ai SC Promix SRL. Actele plasmuite de catre cei doi erau apoi certificate de invinuitul Codru Valentin Condurache, persoana fizica autorizata in acest sens. Inculpatii Radu Cosmin si Ovidiu Plesescu, consilieri ai OCPI, verificau si receptionau documentele falsificate de inculpati. Documentatia cadastrala falsa era primita de inculpatul Ciprian Maftei, registrator OCPI, care, in baza actelor false depuse, dispunea intabularea dreptului de proprietate", se arata in propunerea de arestare preventiva.

In dosar apare si o femeie in varsta de 95 de ani

Batrana este acuzata ca a vandut de cateva ori un teren de 1.000 de metri patrati, din strada Moldovei. Femeia a executat ceea ce i-au cerut rudele sale: nepotul Mitica Raduc si stranepotul Bogdan Ionut Raduc. Unul dintre terenuri, care apartinea din 2001, unui iesean, a fost instrainat succesiv de 4 ori. La un moment dat chiar proprietarul s-a aratat interesat sa-si cumpere propriul teren. A cerut documente de provenienta si a vazut actele false. Omul a depus imediat sesizare la OCPI si la Camera Notarilor Publici. Numai in acest caz, din vanzarile succesive, capul retelei, Emanuel Osoianu a castigat 35.000 de euro. Deocamdata, procurorii DIICOT au identificat 8 terenuri acaparate de "caracatita": 4 apartineau Consiliului Local, iar alte 4 unor persoane fizice. Suprafata totala este de aproximativ 7.000 de metri patrati. Anchetatorii au stabilit si numarul partilor vatamate – 100, printre care fostul manager al Spitalului de Boli Infectioase, Mihnea Hurmuzache, si procurorul DIICOT Viorel Postica.

"La data de 07.12 2009, invinuitii Emanuel Osoianu si Violeta Elena Osoianu au instrainat terenul in suprafata de 506 mp (n.r. – Strada Sipotel nr. 23) partii vatamate Mihnea Hurmuzache. Acesta, in intentia de a construi un imobil, a solicitat si obtinut certificat de urbanism, ocazie cu care a fost nevoit sa refaca documentatia cadastrala, deoarece aceasta nu reflecta realitatea din teren", se mai arata in propunerea de arestare facuta de DIICOT. In intocmirea probatoriului, anchetatorii au ridicat documente de la OCPI Iasi, Primaria Iasi, Camera Notarilor Publici, Serviciul Judetean Arhivele Nationale Iasi, Birouri Notariale, copii ale hotararilor judecatoresti si documente false intocmite de inculpati si invinuiti. La dosar sunt depuse si transcrierea unor convorbiri telefonice intre membrii retelei.

T.B.