De pe Coasta de Azur vin sa traiasca in satra alaturi de romi,

De pe Coasta de Azur vin sa traiasca in satra alaturi de romi,

 Cine sunt romii cu adevarat ? Care este cultura, limba, istoria lor ? Cum traiesc acestia in Romania sau cum ii putem ajuta sa se integreze ? Sunt intrebari la care 8 tineri francezi din Marsilia si Toulon vor neaparat sa gaseasca raspunsurile.

Nichita nu vrea alianta cu PNL-PC la Iasi
Camera Deputatilor a dat unda verde constituirii grupului independentilor

Astfel timp de sase zile ei vor participa la un schimb de tineri impreuna cu voluntarii romi de la Asociatia GipsyEye. Cei aproximativ 20 de tineri, romi-romani si francezi vor imparti timp de sase zile casa, masa, gandurile si cultura. Practic tinerii francezi vor avea sansa sa intre pentru cateva zile in lumea romilor sa le cunoasca istoria, limba, dansul , muzica , meseriile traditionale si mai ales diferentele intre neamurile de romi. Tinerii sunt benevoli ai asociatiei Secours Catholique , Caritas Franta. Acestia cunosc situatia dificila a romilor din Franta si au decis sa vina in Romania pentru a intelege mai bine ce se intampla. Pentru ei cea mai buna metoda de a-i intelege si ajuta pe romi este sa ii cunoasca acasa la ei, de unde si ideea acestui proiect. Ei vor merge in comuna Stolniceni Prajescu si vor invata de la romii de acolo cum se traieste in Romania si mai ales cum sa vorbeasca pe tiganeste. « Activitatile ce le vom desfasura impreuna le vor permite tinerilor francezi sa descopere cele mai importante valori ale culturii rome : familia, libertate religia si munca. Deasemnea in cadrul atelierelor nonformale o atentie sporita va fi data principiilor europene de lupta impotriva discriminarii, rasismului si intolerantei prin promovarea diversitatii. Impreuna romii si francezii isi vor da seama de lucrurile pe care le au in comun si vor distruge frica si prejudecatile ce ii separa. Ei vor deveni mesageri ai prieteniei la nivelul celor doua tari dar si in viata de zi cu zi. Romi-romani sunt cetateni europeni ce au multe lucruri frumoase inca necunoscute >> ne explica, Ionut Stan, presedintele asociatiei si initiatorul acestui proiect.

 

Mesageri impotriva discriminarii

 

Scopul proiectului finantat de Comisia Europeana prin proiectul Tineret in Actiune este ca tinerii sa se intoarca in Franta si sa poveasteasca ce au vazut si trait. Cooperarea dintre ei doreste sa dezvolte o imagine pozitiva si optimistica despre romi. In cadrul proiectului au fost implicati Primatie Comunei Stolnicei Prajescu care sustine astfel de initiative. » Este o sansa pentru comuna noastra sa explicam situatia romilor concetatenilor nostri Europeni. Ne bucuram ca tinerii din Franta sunt care reprezinta viitorul Europei sunt interesati de acest subiect atat de fierbinte. » a precizat primarul Costel Hugianu.

 

Cine este Secourc Catholique?

 

 Este o organizatie non-guvernamentala ce de peste 60 de ani lupta impotriva tuturor formelor de excluziune din Franta si din lume promovand justitia sociala. Proiectul face parte din cadrul actiunii international si subliniaza angajamentul Delegatiilor din Toulon si Marsilia fata de romi. Invatati cu un mediu multicultural, tinerii francezi sunt bucurosi ca vor avea aceasta sansa spunand ca sunt pregatiti sa invete tiganeste si sa ajute comunitatea romilor.

 

Cine este GipsyEye ?

Asociatia "Gipsy Eye" in traducere "Ochi de tigan" este o organizatie de studenti, elevi, dar si tineri cu preponderenta rromi, ce activeaza la nivelul judetului Iasi. Asociatia promoveaza cultura rromilor si identitatea neamului rrom. Scopul asociatiei noastre este sa imbunatatim imaginea rromilor in randul tinerilor din comunitate prin promovarea culturii poporului rrom. Lucram in mod direct cu tinerii, atat rromi cat si ne-rromi, construind poduri peste prejudecati prin diversitatea culturala. Am ales acest nume deoarece consideram ca prin «ochiul de tigan» restul comunitatii va putea vedea adevarata fata, pozitiva si constructiva a rromilor, va putea simti si intelege ce simte un rrom. Mai multe detalii gasiti pe www.gipsyeye.com.