Curtea de Apel Iasi a decis eliberarea avocatei Lilieana Cremenitchi

Curtea de Apel Iasi a decis eliberarea avocatei Lilieana Cremenitchi

 Avocata Lilieana Cremenitchi are mari sanse sa petreaca sarbatoarea Craciunului in familie. Magistratii Curtii de Apel Iasi au decis ieri eliberarea avocatului stagiar, dupa mai bine de doua luni de arest preventiv.

FC Politehnica Iasi, un sac fara fund
Domnilor procurori, cand va ajunge Blanaru la puscarie?

Decizia nu este definitiva, procurorii anticoruptie pot face recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. „Intr-un sfarsit incepe sa functioneze in tara asta si judecatorul independent. Acum, daca vreti, suntem in postul Craciunului, am spus ca nu-i drept sa ne batem joc de femeie, sa stea in inchisoare si barbatii pe afara. Mai ales ca ele sunt slugile noastre, asta am spus asa, ca sa incalzesc atmosfera”, a declarat Avocat George Stancov, aparatorul Lilieanei Cremenitchi. La termenul de ieri, au fost audiati 5 martori. Unul este grefier la Judecatorie, altul la Curtea de Apel Iasi. Cei doi sunt acuzati ca au divulgat informatii din dosarul aflat pe rolul instantei si care se referea la o licitatie de la Golaesti.

„Am comunicat doamnei Cremenitchi un termen dintr-un dosar aflat pe rolul Curtii de Apel, din condica de sedinta, termen ce era public. Am fost contactat telefonic sa-i comunic informatia. In perioada cand am dat acel termen eram si sunt grefier la Sectia Comerciala a Curtii de Apel Iasi. In afara de termenul acela, nu mi s-a mai cerut alta informatie. In urma cu aproximativ o luna, am fost sanctionat cu avertisment de Curtea de Apel pentru ca am dat informatii in acel dosar. Nu ma consider vinovat pentru ca era termen public, se putea afla de oriunde”, a declarat grefierul Ciprian Ancuta. „Il cunosc doar pe inculpatul Apopi, fiindu-mi cumatru. Din proprie initiativa, am dat relatii domnului Apopi din dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel. Nu am facut-o la solicitarea lui Apopi. Datele pe care le-am furnizat erau pe Ecris – Infochiosk si erau facute publice, de acolo le-am luat. M-am intalnit de vreo 2 ori cu Apopi si asa i-am dat date din dosar, unele copii ale actelor, decizie sau incheiere, care erau publice. Nu m-a rugat nimeni, nu am obtinut niciun beneficiu. Niciodata nu am intervenit pe langa magistrati in legatura cu evolutia dosarului pe care il avea inculpatul pe rolul instantei. Nu stiam care era obiectul dosarului, nici partile si nici nu ma interesa. Domnul Apopi nu m-a intrebat cine constituie completul de judecata in dosarul Curtii de Apel”, a declarat grefiera Carmen Tanasescu. In fata magistratilor au venit si primarii din Golaesti si Miroslava dar si o invatatoare din Podu Iloaei. „Nu am avut nicio legatura cu licitatia de la Golaesti. Eu sunt primar la Miroslava. Cu domnul Dascalu (n.r. – inculpatul Dragos Ionut Dascalu) aveam o relatie de colaborare, de serviciu. El a construit in Miroslava. De atunci suntem in colaborare. Eu nu am vorbit niciodata cu doamna Cremenitchi. Pe domnii Apopi si Hogas (n.r. inculpatii Gheorghe Apopi si Nicolae Hogas) ii cunosc din 2006, erau operatori zonali de gaze in Miroslava. N-am auzit de la cei 2 ca ar avea influenta in mediul magistratilor”, a declarat Dan Nita, primarul comunei Miroslava, in fata magistratilor. „II cunosc doar pe domnii Apopi si Dascalu. Ei au venit la licitatii la Golaesti. Cu cei 2 inculpati nu eram in relatie de prietenie, ci in relatie de colaborare, de serviciu, pentru ca au participat la licitatie pentru canalizare pe raza comunelor Golaesti si Ungheni. Domnul Dascalu a participat la masuratori pentru a face oferta de lucrari. Eu, ca primar, nu aveam rol de a participa in comisia care desemna ofertantul castigator, doar la final analizam. Mi-amintesc ca oferta facuta de domnul Dascalu avea cel mai mic pret, dar ca punctaj era pe locul al 5-lea”, a declarat si Mihai Bizdiga, primarul comunei Golaesti.

La urmatoarele termene de judecata vor fi citati alti 6 martori.

 

Itele unei afaceri de 6 milioane de euro

 

Lilieana Cremenitchi, Gheorghe Apopi, administrator al SC Apopi & Blumen SRL, Nicolae Hogas, director la SC Apopi & Blumen SRL, si Dragos Ionut Dascalu, director sef sector Iasi in cadrul SC Viarom Construct SA, sunt acuzati de trafic de influenta si cumparare de influenta. Cremenitchi ar fi promis celor trei ca poate cumpara completul de judecata prin influenta pe care o are asupra judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi. Scopul interventiei era de a adjudeca o licitatie de 6 milioane euro in favoarea firmei lui Gheorghe Apopi. Avocata retinuta de procurori este sotia avocatului Radu Cremenitchi. Acesta a fost presedintele Sectiei Comerciale a Curtii de Apel Iasi, in perioada 1 martie 2006 – 1 aprilie 2009, cind a iesit la pensie. Potrivit rechizitoriului DNA, pe 19 februarie 2010, avocata Cremenitchi a cerut de la Gheorghe Apopi suma de 15.000 de euro, pentru a interveni la judecatorii de la Curtea de Apel Iasi. In aceeasi zi, avocata ar fi primit de la Nicolae Hogas si Ionut Dascalu un avans de 30.000 lei din suma ceruta. In decembrie 2009 Asociatia Intercomunitara Golaiesti – Ungheni a organizat o licitatie pentru realizarea unui proiect integrat, finantat din fonduri nerambursabile: asfaltarea a 8 km de drum comunal, sistem de canalizare si epurare a apelor la Golaiesti si Ungheni, sistem de alimentare cu apa in satele Coada Stincii, Podu Jijiei si Gradinari si dotarea caminului cultural din Golaiesti. G.T.