Pensiile speciale: 8.000 de privilegiati platiti de 16 milioane de oameni si 800.000 de firme cu 170 mil. euro anual

Pensiile speciale: 8.000 de privilegiati platiti de 16 milioane de oameni si 800.000 de firme cu 170 mil. euro anual

Peste 63,78 de milioane de lei am platit, in total, in luna august 2016 doar din bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale celor aproape 8.000 de pensionari de lux ai Romaniei. Fiecare roman si fiecare firma care plateste taxe cotizeaza obligatoriu cu 170 de milioane de euro intr-un an la pensiile de serviciu ale pensionarilor privilegiati.

Un cuib de infractori a locuit abuziv intr-o cladire si a terorizat un cartier intreg
Veniturile nu mai fac fata cheltuielilor cu bugetarii

In luna august 2016, 7.989 de romani au incasat pensie de serviciu, potrivit informatiilor statistice publicate lunar de Casa Nationala de Pensii (CNPP). De acest privilegiu reglementat printr-o serie de legi beneficiaza fosti procurori, judecatori, personal civil navigant din aviatia civila, auditori publici externi ai Curtii de Conturi, personal diplomatic si consular, parlamentari, personalul auxiliar din parchete si instante.

Pentru acestia am platit doar de la bugetul de stat peste 63,78 de milioane de lei in luna august 2016.

Bugetul de stat este alimentat cu banii platiti pe taxe si impozite de fiecare roman adult cu rezidenta in tara si de firmele care platesc impozite si taxe. In total, putin peste 16 milioane de romani adulti aveau la 1 ianuarie 2016 rezidenta in Romania, potrivit datelor Institutului National de Statistica, transmise publicatiei noastre. La ei se adauga si cele circa 800.000 de firme active din Romania.

Extrapoland sumele platite intr-o luna la un an de zile, dintr-un calcul grosier reiese ca cetatenii adulti ai Romaniei si firmele din aceasta tara platesc, in fiecare an, 170 de milioane de euro pentru pensiile celor 8.000 de privilegiati.

Sumele totale care ajung in conturile acestor pensionari privilegiati prin lege sunt si mai mari, pentru ca la banii alocati lunar de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu se adauga sumele virate din bugetul asigurarilor sociale de stat, acestia fiind de fapt banii cuveniti in functie de contributia efectiva a fiecaruia la sistemul asigurarilor sociale de stat.

Casa Nationala de Pensii nu ne-a comunicat insa sumele platite in august din bugetul asigurarilor sociale de stat celor aproximativ 8.000 de romani care au incasat pensie de serviciu, adica cele care li se cuvin in functie de contributiile efective platite de acestia la pensie. Oficialii CNPP sustin ca nu ne pot comunica aceste valori, pentru ca nu exista o codificare distincta pentru partea pensiei de serviciu, care se stabileste pe baza de punctaj mediu anual.

Cat am platit, in medie, in luna august doar de la bugetul de stat pentru pensiile de serviciu ale celor aproape 8000 de pensionari de lux ai Romaniei:

–    Am platit, in medie, 13.088 lei pentru pensia de serviciu a pensionarilor din Curtea de Conturi, beneficiari ai Legii nr. 7 din 2016 si Deciziei CCR 297/2012. In total, 476 de beneficiari.
–    In medie, peste 11.662 lei am platit de la bugetul de stat pentru procurorii si judecatorii pensionati. 3.247 de procurori si judecatori pensionati incaseaza pensie de serviciu.
–    In medie, 8.374 lei am platit de la bugetul de stat pentru personalul civil navigant din aviatia civila pensionat. 1.353 de romani care au lucrat in aviatia civila primesc pensie de serviciu.
–    699 de pensionari care au facut parte din Corpul diplomatic si consular au incasat pensii de serviciu. Pentru acestia am platit de la bugetul de stat, in medie, peste 5.358 lei;
–    553 parlamentari pensionati au incasat in august pensie de serviciu. Suma medie platita de la bugetul de stat pentru acestia a fost de peste 2.124 lei;
–    Suma medie platita in august de la bugetul de stat pentru personalul auxiliar al instantelor si parchetelor a fost de peste 2.070 lei. In total, 1.661 de pensionari.

Valorile enumerate mai sus au fost obtinute impartind sumele alocate de la buget, care ne-au fost comunicate de Casa Nationala de Pensii, la numarul de beneficiari din fiecare categorie de pensionari care primesc pensie de serviciu.

Pensiile incasate de cei aproximativ 8.000 de pensionari de lux ai Romaniei sunt mai mari decat cele prezentate mai sus, deoarece peste sumele varsate de la buget se adauga banii alocati din bugetul asigurarilor sociale de stat, pe care autoritatile sustin ca nu le detin. Casa Nationala de Pensii sustine ca nu poate stabili si deci nici spune cat s-a platit de la bugetul asigurarilor de stat pentru pensiile speciale ale celor 8000 de romani.