Final oficial de cariera pentru “cneazul” Andrei Pavel

Final oficial de cariera pentru “cneazul” Andrei Pavel

Andrei Pavel si-a incheiat, luni, in mod oficial, cariera de jucator profesionist dupa ce a evoluat 14 ani in circuitul ATP, cucerind noua titluri la simplu si dublu, cel mai important succes fiind repurtat in turneul de Masters Series de la Montreal, in 2001.
Dupa ultima partida oficiala disputata de tenismanul roman, impotriva britanicului Andy Murray, in primul tur de la Australian Open, Pavel a abandonat la scorul de 2-6, 1-3, din cauza durerilor la spate. Romanul a declarat ca nu mai vrea sa riste si nu va mai juca tenis. "Nu mai vreau sa mai incerc, nu mai vreau sa imi risc sanatatea doar pentru a evolua inca un turneu. Nu vreau sa fiu nevoit sa ma operez din nou. Nu mai vreau. De ce sa o fac? Am 35 de ani intr-o saptamana si nu sunt Lance

Balba loveste din nou; de data asta la propriu
Hocheistii romani se pregatesc pentru Campionatele Mondiale

Armstrong", a spus sportivul roman. Nascut in data de 27 ianuarie 1974, Pavel a inceput sa joace tenis de la varsta de 8 ani. In anul 1990, s-a mutat in Germania, iar cinci ani mai tarziu a intrat in circuitul profesionist.
Primul titlu obtinut de tenismanul roman a fost la turneul challenger de la Montauban (Franta), in anul 1996, cand a reusit sa-l invinga in finala francezul Stephan Huet, scor 6-3, 6-4. In data de 13 aprilie 1998, a venit si primul titlu ATP pentru Andrei Pavel, care s-a impus in competitia de la Tokyo, dupa ce a castigat finala disputata in fata sportivului din Zimbabwe, Byron Black, scor 6-3, 6-4. A urmat apoi un nou titlu challenger, la Venetia, in luna iulie a anului 1999, si un nou titlu ATP, la Sankt Polten, un an mai tarziu.
Cel mai important succes din intreaga cariera a "Cneazului", asa cum este poreclit Pavel, l-a inregistrat in luna iulie a anului 2001, cand s-a impus la Mastersul de la Montreal, invingandu-l intr-o finala memorabila pe australianul Patrick Rafter, scor 7-6, 2-6, 6-3. "Mingile fugeau de mine", spunea invinsul din ultimul act al Masters-ului canadian, iar presa internationala a laudat surpriza realizata de roman.
Anul 2004 i-a mai adus lui Pavel inca doua titluri challenger, la Dnepropetrovsk si in Mauritius. De asemenea, in clasamentul ATP a inregistrat cea mai buna clasare din cariera sa, ocupand locul 13, la data de 25 octombrie.
Romanul a jucat inca 10 finale, dintre care cea mai importanta a disputat-o la Masters-ul de la Paris, in 2003, pierduta in fata britanicului Tim Henman.
In ceea ce priveste participarile la turneele de Grand Slam, romanul a bifat 38 de prezente la cele patru turnee importante, in cariera sa de 14 ani.
Numele sau poate fi asimilat cu echipa Cupa Davis a Romaniei. Inca din anul 1991, a facut parte din reprezentativa "tricolora", la un meci pentru promovarea in Grupa I Mondiala, impotriva Irlandei, partida incheiata cu victoria romanilor cu un categoric 5-0. Pana in anul 2008, Pavel a evoluat in 62 de partide de Cupa Davis, dintre care a castigat 40.
Unul din marile regrete ale lui Andrei Pavel este ca nu a reusit niciodata sa se impuna la Open-ul de la Bucuresti. A facut-o insa la dublu, alaturi de Gabriel Trifu, in anul 1998. De altfel, cariera "Cneazului" s-a remarcat si prin succesele de la probele de dublu, unde a reusit sa cucereasca nu mai putin de sase titluri.
"Cneazul" a pus capat carierei sale cu o saptamana inainte de cea de-a 35-a aniversare a sa, iar succesele de pe plan sportiv i-au adus si un venit considerabil.