Studiu: Apa minerala poate fi o sursa de calciu fara calorii

Studiu: Apa minerala poate fi o sursa de calciu fara calorii

In loc sa bem lapte sau sa luam suplimente pentru a obtine cantitatile necesare de calciu, putem consuma apa minerala bogata in acest element chimic, ne sfatuieste un grup de cercetatori, citat de Reuters.

HIV, tuberculoza, hepatita C: propunerile PE de combatere a bolilor contagioase
Dr. Sidonia Susanu: „Liposuctia NU este un tratament pentru obezitate!”

"Caracteristica speciala a apei minerale ca sursa de calciu este ca este o alternativa fara calorii la lapte si la produsele lactate", a explicat pentru Reuters Health intr-un e-mail Theresa Greupner de la Universitatea Leibniz din Hanovra. "Intr-o lume cu un numar in crestere constanta de persoane supraponderale si obeze este important sa se reduca consumul de energie si sa se promoveze alternative pentru a satisface nevoia de calciu fara a recurge la laptele hiper caloric si la produsele lactate", a explicat ea.

Studiul echipei sale, finantat de Asociatia Producatorilor Germani de Apa Minerala Imbuteliata, a analizat cat de bine absoarbe corpul calciul de la cinci produse diferite (trei tipuri de apa minerala bogata in calciu, lapte si un supliment de calciu), fiecare continand 300 mg de calciu, anunta Agerpres.

Potrivit rezultatelor studiului la care au participat 21 de barbati si femei, nu a existat nici o diferenta in modul in care a fost absorbit calciul din aceste surse diferite, au indicat cercetatorii in editia online, din 19 iunie, a publicatiei Journal of the American College of Nutrition.

De asemenea, prezenta altor minerale in apa nu a afectat absorbtia de calciu.

Majoritatea apelor minerale au detaliata pe eticheta lista si cantitatea mineralelor din compozitie astfel ca, cu cat cantitatea de calciu este mai mare, cu atat apa respectiva este mai buna ca sursa de calciu, a explicat Greupner.

O persoana trebuie sa bea zilnic doi litri de apa continand 500 de miligrame/L sau peste trei cani de lapte de circa 200 de grame fiecare pentru a satisface standardele germane zilnice, de 1000 mg de calciu. Prin comparatie, in Statele Unite, pentru adulti se recomanda administrarea a 1300 mg de calciu pe zi.

Studiul reia concluziile unei cercetari facute in Italia in 2004 de o echipa condusa de Maria Luisa Brandi de la Universitatea din Florenta, potrivit careia calciul din apa minerala este absorbit la fel de bine ca acela din lapte.

"Conceptul este bine stabilit in medicina", a precizat Brandi prin telefon pentru Reuters, adaugand ca recomanda apa cu continut ridicat de calciu pentru pacientii cu osteoporoza.