Sfaturi importante: Ce medicamente NU trebuie sa-ti lipseasca din valiza de vacanta

Sfaturi importante: Ce medicamente NU trebuie sa-ti lipseasca din valiza de vacanta

Daca pleci in vacanta cu pastile in bagaje nu inseamna deloc ca esti pesimist. Indiferent daca alegi sa mergi la mare sau la munte, este indicat, mai ales atunci cand pleci in vacanta cu cei mici, sa ai in bagaj acele doctorii care pot calma durerile sau cele ce pot vindeca afectiunile digestive, cum este, de exemplu, diareea.

Programele nationale de sanatate pentru anii 2017-2018, aprobate
6 trucuri pentru a-ti stapani pofta de dulce

Medicii recomanda ca orice familie care pleaca in vacanta sa aiba in valiza o trusa cu medicamente pentru calatorie. Nu de putine ori s-a intamplat ca turistii sa se pricopseasca cu o toxiinfectie alimentara sau cu o enterocolita acuta, de aceea, medicamente precum Furazolidon sau Imodium nu trebuie sa lipseasca din bagajul tau.

Pe primul loc, antitermicele

„Pentru familiile cu copii care pot face diaree in vacanta se recomanda Debridad, pliculete de Smecta precum si plicuri cu saruri de rehidratare pentru ca astfel de afectiuni duc la deshidratarea organismului. De asemenea, este recomandat ca in valiza calatorului sa se gaseasca medicamente antivomitive, precum Metoclopramid. Se intampla ca la drum lung, pe serpentine, sau dupa calatoria cu avionul, sa apara o stare de greata, de aceea este bun acest medicament”, ne explica dr. Valentina Boboc, medic specialist in medicina familiei, potrivit doctorulzilei.ro.

Specialistul spune insa ca principalele medicamente care nu trebuie sa lipseasca din bagaje sunt cele antitermice.

„Paracetamolul sau Nurofenul, mai ales pentru copii, trebuie sa fie pe primul loc, pentru ca febra este cea mai raspandita afectiune atunci cand ne aflam in vacanta. Febra se poate face din foarte multe cauze, iar principalul medicament pe care il luam atunci cand avem temperatura este cel antitermic, pana la stabilirea unui diagnostic. Nu recomand antibioticele in vacanta, pentru ca aceste pastile se dau doar cu recomandarea medicului. Nu doar pentru ca asa este legea, ci, pur si simpu, pentru faptul ca orice antibiotic luat dupa ureche poate afecta”, mai spune dr. Valentina Boboc.

„Orice arsura ne poate strica vacanta”

Pe langa medicamentele mentionate mai sus, medicul mai recomanda pansamentele sterile si plasturii. De asemenea, o atentie deosebita trebuie oferita si cremelor pentru protectie solara. „Turistii trebuie sa fie atenti la orele de plaja. Orice arsura solara ne poate strica concediul, sau ne poate afecta chiar mai mult. Pentru copii si pentru cei care au tenul foarte deschis recomand cremele de protectie cu factor «50». In rest, daca pielea este normala recomand «30» iar pentru cei care au tenul masliniu ceva mai mic de «30»”.

Evitati terasele dubioase

„Ca si sfaturi generale, vreau sa le recomand turistilor sa evite terasele dubioase sau pe cele care nu inspira incredere. Multi turisti au probleme din cauza alimentatiei de la mare, asa ca este bine sa evitam cat putem de mult locurile care nu arata decent”, ne-a mai explicat dr. Valentina Boboc.