Sarbatorile de iarna: Dulciuri care nu dauneaza sanatatii

Consumul de dulciuri creste spectaculos in perioada sarbatorilor. Potrivit estimarilor, romanii mananca sapte milioane de kilograme de dulciuri in lun

Sfaturi importante: Ce medicamente NU trebuie sa-ti lipseasca din valiza de vacanta
ALERTA mondiala: Descoperire ingrijoratoare a cercetatorilor – PERICOL pentru sanatate

Consumul de dulciuri creste spectaculos in perioada sarbatorilor. Potrivit estimarilor, romanii mananca sapte milioane de kilograme de dulciuri in luna decembrie iar vanzarile se tripleaza. Desi gustoase, dulciurile vin la pachet cu E-uri, zahar, coloranti si arome sintetice. Consumate in exces, pot dauna grav sanatatii. Exista insa si variante sanatoase.

„In perioada sarbatorilor parintii le spun des copiilor: uite, daca esti cuminte, Mosul o sa iti aduca ceva bun, ceva dulce. Si asta este gratificatia ta si incepi sa tanjesti la acel ceva dulce ca fiind sursa ta de fericire”, afirma Otilia Mantelers, expert in parenting si sanatate relationala.

„Pot sa provoace o ingrasare nefireasca si pot duce la diabet si dislipidemii, sindrom metabolic, boli intalnite la oamenii maturi care sunt din ce in ce mai frecvente si la copii din pacat”, spune Laura Ene, medic primar diabet, nutritie si boli nutritie.

„E foarte greu sa ii explici unui copil ca dulciurile nu sunt bune”, spune Ruxandra Plesea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice.

In locul clasicelor dulciuri pentru Craciun, avem si variante sanatoase: ciocolata neagra cu 80% cacao, turta dulce fara zahar adaugat si fructe uscate.Toate aceste produse se gasesc in unele supermarketuri si in magazinele naturiste.