O substanta din produsele de igiena poate creste rezistenta la antibiotice

O substanta din produsele de igiena pe care le folosim zilnic poate creste rezistenta la antibiotice. Cercetatorii au asociat efectele acestui fenomen

Cercetatorii au creat ALIMENTUL care poate combate CANCERUL si alte maladii
Sanatate la pahar: 7 sucuri de detox pentru fiecare zi a saptamanii

O substanta din produsele de igiena pe care le folosim zilnic poate creste rezistenta la antibiotice. Cercetatorii au asociat efectele acestui fenomen cu terorismul.

Rezistenta la antibiotice este un fenomen tot mai ingrijorator, cauzat de presiunea selectiva a factorilor de mediu, avertizeaza specialistii. Utilizarea excesiva a antibioticelor in tratarea unor afectiuni banale, fara prescriptie medicala, a avut ca efect aparitia unui numar mare de tulpini bacteriene rezistente la aceste medicamente. Dar nu numai abuzul este cauza raspandanirii acestei probleme, ci si anumite substante din produsele chimice, potrivit dailymail.co.uk.

Triclosanul poate fi cauza raspandirii rezistentei la antibiotice

Pasta de dinti si sapunul pot fi cauza ascunsa a rezistentei la antibiotice, conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Queensland, Australia. Un ingredient din compozitia acestora, triclosanul, care se regaseste in cel putin 2000 de produse destinate igienei corporale, ar duce la raspandirea si accentuarea rezistentei la antibiotice, spun oamenii de stiinta.

Pentru a demonstra cat de periculos este aceasta substanta cercetatorii australieni au expus bacteria E.coli la triclosan timp de 30 zile, in laborator. Dupa acest interval de timp, oamenii de stiinta au descoperit ca triclosanul a determinat mutatia genelor bacteriei E.coli si ca aceasta a fost mult mai rezistenta in momentul administrarii antibioticelor.

Pentru ca aceste produse sunt folosite zilnice, specialistii au asemanat efectul cauzat asupra populatiei cu atacurile teroriste. Din cercetarile anterioare, oamenii de stiinta au incercat sa demonstreze ca triclosanul reduce functia musculara, dar si scaderea productiei hormonilor tiroidieni.

La nivel global, peste 700.000 de persoane mor anual din cauza complicatiilor ce apar in urma rezistentei la antibiotice. In absenta unor noi antibiotice, cercetatorii spun ca pana in anul 2050 decesele declansate anual din cauza infectiilor microbiene este de 10 milioane.