HIV, tuberculoza, hepatita C: propunerile PE de combatere a bolilor contagioase

HIV, tuberculoza, hepatita C: propunerile PE de combatere a bolilor contagioase

Deputatii au cerut miercuri Comisiei sa aiba in vedere cresterea cazurilor de HIV/SIDA, tuberculoza si hepatita virala in UE si sa dezvolte programe pe termen lung.

REVOLUTIE in medicina: A fost testat medicamentul care VINDECA mai multe tipuri de CANCER! Urmeaza sa apara pe piata
Combate raul de masina cu ulei de lavanda. Cum mai poti folosi aceasta planta

Un program armonizat de supraveghere a infectiilor este necesar pentru a detecta imediat aparitia acestor boli contagioase, pentru a evalua evolutiile, pentru a oferi estimari privind raspandirea bolii si pentru a urmari in timp real cum se desfasoara diagnosticaea, tratamentul si ingrijirile.

HIV ramane singura boala contagioasa stigmatizata social, iar Comisia si statele membre ar trebui sa usureze accesul la tratamente inovatoare, pentru grupurile cele mai vulnerabile si sa combata stigmatizarea sociala. Deputatii incurajeaza statele membre sa ofere gratuitate pentru testele HIV, pentru a asigura detectarea rapida.

Tuberculoza, cea mai nimicitoare boala pentru cei care traiesc cu HIV, a devenit o amenintare transfrontaliera serioasa in lumea globala in care a crescut mobilitatea oamenilor, spun deputatii. Numarul celor afectati de tuberculoza la nivel mondial a crescut in 2014 pentru al treilea an consecutiv.

Deputatii subliniaza importanta combaterii rezistentei la antibiotice si cer liderilor UE sa creeze masuri de preventie transfrontaliere si sa initieze actiuni comune. Impotriva hepatitei C, unde 90% dintre pacienti nu au simptome de contractare a bolii, nu exista un protocol standard pentru testare in statele membre. Numarul celor afectati ar putea fi subestimat, spun deputatii. Comisia Europeana ar trebui sa lanseze un plan de standardizare a monitorizarii, testarii si tratarii pentru a eradica hepatita C din UE pana in 2030.

Rezolutia a fost adoptata prin vot simplu, cu ridicare de maini.

• In 2015, aproape 30.000 de noi cazuri de infectare cu HIV au fost raportate de cele 31 de state UE/EEA

• Aproximativ 120.000 de oameni in Europa au dezvoltat tuberculoza rezistenta la medicamente

• Hepatita virala C (HCV) este considerata una dintre cele mai serioase amenintari la sanatatea publica, la nivel global

• Conform Centrului European de Control al Bolilor (ECDC), unul din sapte oameni care au HIV nu stiu ca sunt infectati

• Timpul mediu estimat intre infectarea cu HIV si diagnosticare este de patru ani

• Pana in 2050, din 10 milioane de decese estimate anual in UE din cauza rezistentei la medicamente, un sfert vor fi cauzate de tuberculoza rezistenta la medicamente