Excesul de greutate poate duce la hepatita steatozica

Datele statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca peste 320 de milioane de persoane din toata lumea sufera de hepatita B si C, virusuri

Ministerul Sanatatii, vesti BUNE in privinta vaccinului hexavalent
Cum se transmite bacteria care produce cancer de stomac. Medicii, avertisment teribil

Datele statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca peste 320 de milioane de persoane din toata lumea sufera de hepatita B si C, virusurile acestor boli fiind printre cele mai periculoase determinand boli grave.

In Romania, aproape un milion si jumatate de persoane sufera de afectiuni ale ficatului. Daca pentru hepatita B exista vaccin, pentru hepatita C inca nu s-a dezvoltat unul. Tratamentele medicamentoase din ce in ce mai performante pot tine hepatita sub control. in anumite cazuri insa, doar transplantul de ficat mai este solutia.

„In cazul adultilor, principala indicatie a transplantului de ficat este in anumite cazuri de hepatite. insa transplantul mai poate fi recomandat si in anumite situatii de boli autoimune, precum hepatita autoimuna, si in ciroza primara. in ultima vreme, au crescut cererile de transplant pentru hepatita steatozica si pentru hepatica alcoolica din cauza faptului ca a crescut numarul pacientilor cu aceste afectiuni. Daca aceste boli duc la ciroza, suntem nevoiti sa recomandam transplantul hepatic”, spune prof. dr. Remzi Emiroğlu, expert in transplantul de ficat din cadrul ACIBADEM, Turcia.

Potrivit acestuia, 80% dintre interventii se fac cu ficat de la donator viu. „Transplantul cu ficat de la donator viu este cel mai dificil, pentru ca in acest caz, avem practic, doi pacienti de care trebuie sa avem grija. Donatorului trebuie sa-i pastrezi intacta starea de sanatate: ganditi-va ca extragem o parte din ficat, iar reconstructia vaselor si canalelor biliare este foarte laborioasa. Consider ca acest tip de operatie este una dintre cele mai dificile din cate exista“, mai spune profesorul turc. Acesta adauga ca, in Turcia, se realizeaza annual 1.400 de tranplanturi de ficat.

Ficatul donatorului se reface in 3 luni, iar dupa aceasta perioada, totul reintra in normal. Dupa 6 luni, se pot relua si activitatile sportive mai intense, iar dupa un an, chiar si sportul de performanta. Persoana care a primit ficatul are insa nevoie de o monitorizare mai speciala. „in cazul persoanelor care au primit ficatul, monitorizarea post operatorie este foarte importanta.

Acestea trebuie sa respecte o dieta, care nu este insa foarte stricta. Le recomandam sa-si mentina greutatea optima deoarece excesul ponderal poate provoca hepatita steatozica. in plus, medicamentele post transplant pot crea rezistenta la insulina, ceea ce inseamna cresterea valorilor zaharului din sange. Asa ca le recomandam o alimentatie sanatoasa, activitate fizica, evitarea expunerii la soare si respectarea controalelor medicale periodice. Evaluarile sunt extrem de importante pentru ca cel mai mare risc pe termen lung il reprezinta aparitia fenomenelor maligne sau a altor afectiuni precum diabetul sau hiperlipidemiile. De altfel, aceste afectari ale starii de sanatate, alaturi de cele cardiace, renale etc. pot aparea odata cu inaintarea in varsta, chiar si la persoanele care nu au trecut printr-un transplant.

Asa ca ar trebui sa fie extrem de rigurosi in privinta evaluarilor medicale“. Expertii spun ca sansele de supravietuire ale pacientilor cu transplant de ficat sunt foarte bune pe termen lung daca respecta medicatia si merg regulat la evaluari. 80% din pacienti trebuie sa ia tratament pe termen lung, iar daca acesta nu se respecta, pot aparea infectii, complicatii metabolice sau chiar fenomene de respingere a ficatului. „insa medicatia poate avea si efecte adverse. Tocmai de aceea, monitorizarea starii de sanatate este vitala“, conchide profesorul turc, potrivit adevarul.ro.