Dieta pentru pacientii diagnosticati cu anemie

Anemia necesita o serie de schimbari dietetice. Alimentele bogate in fier sunt in mod deosebit recomandate. Fierul se gaseste in alimente precum:

O substanta din produsele de igiena poate creste rezistenta la antibiotice
Teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Anemia necesita o serie de schimbari dietetice. Alimentele bogate in fier sunt in mod deosebit recomandate.

Fierul se gaseste in alimente precum:

  • Frunzoasele – spanac, varza Kale, rucola
  • Carnea – in mod deosebit este recomandata carnea de miel, insa orice tip de carne contine fier
  • Ficatul
  • Fructele de mare – crevetii, scoicile
  • Pestele – sardinele, tonul, somonul
  • Fasolea, nautul, lintea
  • Nucile si semintele

Este important ca pacientul sa inteleaga ca niciun aliment nu va vindeca anemia, indiferent de cantitatea de fier sau vitamine pe care acesta il contine. Totusi, dieta poate sustine tratamentul administrat pentru vindecarea anemiei. Tratamentul recomandat de medic trebuie urmat cu exactitate.

Pentru tratarea anemiei, este necesara aflarea cauzei care a declansat-o. In functie de aceasta se va stabili si tratamentul administrat pacientului.

Anemia cauzata de deficitul de fier este cea mai comuna. Aceasta va fi tratata prin administrarea suplimentelor de fier, precum si prin modificari ce tin de dieta. Daca deficitul de fier este cauzat de o hemoragie, atunci hemoragia este oprita si transfuziile pot fi necesare.

Anemia cauzata de deficitul de vitamine este tratata prin administrea de vitamine precum vitaminele din complexul B.

Anamia care apare din cauza afectiunilor cronice nu are un tratament specific. Medicii se vor concentra pe tratarea bolii cronice care sta la baza acesteia. Daca simptomele anemiei se agraveaza, medicii pot apela la transfuzii sau la injectarea de eritropoietina – un hormon produs in mod natural de rinichi, care stimuleaza productia de celule rosii din sange si combate oboseala.

Anemia aplastica se trateaza prin transfuzii de sange, poate chiar prin tranplant de maduva daca aceasta este atat de afectata incat nu mai poate produce celule sanatoase.

Anemia asociata cu afectiunile maduvei osoase poate fi tratata prin tratament medicamentos, chimioterapie sau poate chiar prin transplant de maduva.

Anemia hemolitica se trateaza, in primul rand, prin tratarea infectiilor din organism si prin administrarea unor medicamente care suprima activitatea sistemului imunitar, astfel incat acesta sa nu mai atace celulele rosii.