Cum ne afecteaza lipsa somnului

Persoanele cu insomnie sunt mai expuse unor boli precum diabetul, din cauza dereglarii nivelului insulinei, si hipertiroidia, produsa de excesul de ho

FARA operatii la un spital cunoscut din Capitala: Motivul este INCREDIBIL
Al patrulea deces inregistrat in aceasta iarna din cauza gripei – un barbat de 40 de ani din Iasi

Persoanele cu insomnie sunt mai expuse unor boli precum diabetul, din cauza dereglarii nivelului insulinei, si hipertiroidia, produsa de excesul de hormoni tiroidieni.

Studiile au aratat ca insomnia favorizeaza aparitia infarctului si a accidentului vascular cerebral. Scaderea imunitatii este o alta consecinta a privarii de somn. Acest lucru se traduce prin vulnerabilitate la infectii si chiar la boli mai grave precum cancerul.

Totodata, persoanele cu tulburari de somn sunt predispuse accidentelor de munca sau auto, din cauza afectarii vitezei de reactie.

Când ne este afectata capacitatea de a adormi, când apar anomalii in ceea ce priveste cantitatea si calitatea somnului ori când survin diverse comportamente in timp ce ne odihnim vorbim despre tulburari de somn.

Exista diverse cauze care duc la aparitia lor, iar alteori acestea sunt greu de determinat. Unele tulburari de somn nu sunt grave si pot fi tratate prin modificari in stilul de viata, in vreme ce altele necesita terapie de specialitate. Principalele cauze ale tulburarilor de somn sunt factori:

– Psihologici: stres, anxietate, depresie, soc emotional;
– Fiziologici: o masa prea imbelsugata, administrarea unor medicamente, activitate fizica intensa seara, exces de cafea sau de alcool;
– Patologici: boli, febra, oboseala cronica;
– De mediu: zgomote, luminozitate si caldura excesive.
In afara insomniei, exista si alte tipuri de tulburari de somn. Specialistii le-au clasificat in 2 categorii, fiecare cu caracteristici specifice.

Dissomniile sunt perturbari sau anomalii legate de cantitatea, calitatea sau orarul somnului. Acestea includ insomniile, hipersomniile si tulburarile legate de ritmul somn-veghe.

Parasomniile sunt un grup de tulburari care au ca punct comun comportamentele anormale care survin in timpul somnului ori in etapa de tranzitie somn-veghe. Printre acestea, se numara cosmarurile, teroarea de somn (pavorul nocturn), somnambulismul, bruxismul, cosmarurile si enurezisul nocturn.

Exista si tulburari de somn aflate in legatura cu unele tulburari mintale, cu diverse conditii medicale sau induse de o substanta (inclusiv medicamentoasa).