Cercetatorii au creat ALIMENTUL care poate combate CANCERUL si alte maladii

Cercetatorii au creat ALIMENTUL care poate combate CANCERUL si alte maladii

Cercetatorii din China au facut o descoperire care poate salva sute de mii de vieti! Chinezii au creat o varietate de orez negru, modificat genetic, care este bogat in antioxidanti si are potentialul de a reduce riscul de aparitie a cancerului si a altor maladii, potrivit unui studiu publicat in revista Molecular Plant.

Motivul pentru care tot mai multi oameni sufera de diabet
Al patrulea deces inregistrat in aceasta iarna din cauza gripei – un barbat de 40 de ani din Iasi

Beneficiile pentru sanatate ale orezului purpuriu sunt date de concentratiile sale ridicate de antocianine, un grup de pigmenti cu rol antioxidant, care ofera multor fructe si legume culori intense de purpuriu, rosu si albastru.

Consumul de orez bogat in antocianine poate fi benefic pentru sanatatea umana, intrucat scade riscul de aparitie a anumitor afectiuni, precum unele tipuri de cancer, boli vasculare, diabet si alte maladii cronice.

Precedentele tentative de a obtine prin manipulari genetice o varietate de orez care sa fie capabil sa produca antocianine au esuat, deoarece procesul aflat la baza biosintezei este deosebit de complex.

Pentru a depasi aceasta bariera stiintifica, Yao-Guang Liu, cercetator la Universitatea de Agricultura din sudul Chinei, si colegii lui au dorit mai intai sa identifice genele asociate cu productia de antocianine in diferite varietati de orez.

Savantii chinezi au localizat si genele "defecte" din japonica si indica, doua subspecii de orez care nu produc antocianine.

Apoi, oamenii de stiinta chinezi au dezvoltat "un sistem extrem de eficient, usor de folosit, de insertie transgenica", pe care l-au folosit pentru a introduce in varietatile de orez japonica si indica un numar de opt gene de care este nevoie pentru a produce antocianine.

Asa cum se asteptau, sortimentul de orez negru astfel obtinut continea concentratii ridicate de antocianine cu functie antioxidanta.

In viitor, cercetatorii chinezi sunt de parere ca strategia lor ar putea fi folosita pentru producerea multor nutrimente importante si a unor ingrediente medicinale.

Oamenii de stiinta doresc in prezent sa evalueze gradul de siguranta al noului sortiment de orez in calitatea sa de "aliment biofortificat". Ei vor sa modifice pe cale genetica biosinteza de antocianine si in cadrul altor culturi – porumb, grau si orz – pentru a obtine si alte cereale care sa detina aceste proprietati.