Aromele din tigarile electronice sunt foarte periculoase. Cum afecteaza vasele de sange

Aromele din tigarile electronice sunt foarte periculoase pentru organismul nostru. 5 substante au fost testate in laborator de o echipa de cercetatori

8 alimente bune pe care eviti sa le mananci
Vrei sa ai parte de un somn linistit: Iata ce trebuie sa ai in dormitor

Aromele din tigarile electronice sunt foarte periculoase pentru organismul nostru. 5 substante au fost testate in laborator de o echipa de cercetatori din Statele Unite ale Americii, descoperindu-se faptul ca acestea afecteaza vasele de sange, ceea ce poate conduce la aparitia unor boli cardiovasculare, informeaza Upi.com.

Aromele au produs leziuni la nivelul celulelor endoteliale care se gasesc in interiorul vaselor de sange si al inimii, a explicat profesor-asistent la Facultatea de Medicina a Universitatii din Boston, Jessica Fetterman, unul dintre autorii studiului.

Mentol (menta), acetil-piridina (fum), vanilina (vanilie), aldehida cinamica (scortisoara) si eugenol (trifoi) sunt aromele testate care au blocat capacitatea celulelor de producere a unui gaz numit oxid nitric, a explicat Fetterman.

“Aceste celule produc acest gaz atunci cand sunt bine si sanatoase. Acesta reprezinta un factor de protectie cu o multitudine de functii pozitive, precum prevenirea formarii cheagurilor de sange si inhibarea inflamatiilor. Am descoperit ca celulele pe care le-am tratat cu acesti aditivi aromatici nu au mai produs acest gaz ” a mai adaugat ea.

Fetterman a mentionat ca urmatorul pas va fi examinarea directa a fumatorilor de tigari electronice pentru a afla „cat din acesti aditivi aromatici ajung in sange dupa ce o persoana utilizeaza o tigara electronica“.

Cu toate acestea, presedintele asociatiei americane de vaping, Gregory Conley, a declarat ca acest studiu nu schimba cu nimic concluzia la care au ajuns Colegiul Medicilor si Institutul de Cercetare a Cancerului referitor la acest subiect: “posibilele riscuri ale vapingului nu le-ar depasi nici macar cu 5% pe cele ale fumatului”.