ALERTA mondiala: Descoperire ingrijoratoare a cercetatorilor – PERICOL pentru sanatate

Un studiu efectuat la o Universitate din New York a ajuns la concluzia ingrijoratoare ca in apa imbuteliata in peturi exista micro-particule de plasti

Excesul de greutate poate duce la hepatita steatozica
Condimentul INTERZIS cardiacilor: Ce patim daca mancam prea mult hrean

Un studiu efectuat la o Universitate din New York a ajuns la concluzia ingrijoratoare ca in apa imbuteliata in peturi exista micro-particule de plastic. Cercetatorii au analizat esantioane din apa comercializata in 9 tari si au constatat ca aproape toate contin particule de plastic mai mari decat grosimea firului de par. Alarmata de aceasta descoperire, Organizatia Mondiala a Sanatatii a decis sa initieze o cercetare legata de efectele plasticului asupra organismului uman, conform Agerpres.

Cercetatorii de la Universitatea de Stat din New York, Fredonia, au analizat probe din 250 de sticle cu apa, care au fost cumparate din noua tari diferite, printre care SUA, China, Brazilia, Thailanda si Mexic. Au descoperit ca exista, in medie, 10 particule de plastic pe litru, fiecare fiind mai mare decat grosimea firului de par uman. “Am gasit in sticla dupa sticla si marca dupa marca”, a declarat Sherri Mason, profesor de chimie la Universitatea de Stat din New York.

Companiile ale caror marci au fost testate au declarat ca fabricile lor de imbuteliere lucreaza la cele mai inalte standarde de siguranta si calitate. Cercetatorii spun insa ca nu vor sa arate cu degetul spre diferite branduri, ci sa demonstreze ca plasticul a devenit un material atat de raspandit in societatea noastra incat invadeaza apa. In prezent, nu exista dovezi concrete care sa demonstreze ca ingerarea unor bucati foarte mici de plastic ar putea dauna sanatatii. Insa dupa publicarea acestui studiu, cei de la Organizatia Mondiala a Sanatatii au declarat ca vor cerceta subiectul.

Anul trecut, conducatorul cercetarii a descoperit particule de plastic si in apa de la robinet, in timp ce alte studii le-au identificat in fructe de mare, bere, sare de mare si chiar in aer. La nivel global, problema deseurilor de plastic este una tot mai serioasa. Potrivit Comisiei Europene, continentul nostru produce 25 de milioane de tone de deseuri in fiecare an. Insa, mai putin de 30% din acasta cantitate este dusa la reciclat.