Seful CIA: Atentatul de la Istanbul poarta marca Statului Islamic, iar jihadistii ar putea lovi astfel si in SUA

Directorul CIA, John Brennan, spune ca atentatele teroriste din Aeroportul Ataturk din Istanbul poarta marca Statului Islamic si ca astfel de detonari de bombe ale unor teroristi sinucigasi se pot petrece pe viitor si in aeroporturile americane.

NATO. La Varsovia, Romania va primi un plan de contingenta imbunatatit
Examene

Potrivit directorului CIA, vestele explozive utilizate de teroristii sinucigasi de la Istanbul sunt similare cu cele utilizate de obicei de reteaua terorista Stat Islamic. Atentatul comis marti seara la Aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu 41 de morti si 150 de raniti, nu a fost inca revendicat.

"As fi surprins ca reteaua terorista Stat Islamic sa nu incerce sa comita un atac de acest fel in Statele Unite", a declarat John Brennan, citat de New York Daily News.

"Exprim aceasta preocupare din perspectiva unui profesionist in domeniul colectarii de informatii care evalueaza capacitatile retelei teroriste Stat Islamic si determinarea acestei organizatii de a omori cat mai multi oameni si a de comite atacuri in strainatate", a subliniat directorul CIA.

"Atunci cand ai de-a face cu un inamic determinat, cu indivizi care nu sunt preocupati sa scape cu viata, care fac asa ceva fiind constienti ca urmeaza sa moara, acest lucru complica strategia de prevenire a atentatelor", a subliniat John Brennan.

Organizatia terorista sunnita Stat Islamic ocupa teritorii in estul Siriei, in nord-vestul Irakului, in nordul Egiptului si in nordul Libiei, unde a proclamat "un califat".

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat miercuri seara ca americanii au oferit tot sprijinul necesar autoritatilor turce in urma atentatului terorist de pe aeroportul international Ataturk-Istanbul, iar Washington va colabora cu Ankara in lupta de combatere a terorismului, scrie Reuters.

”Inca obtinem informatii, insa stim ca asta face parte din lupta ampla de combatere a gruparilor teroriste”, a explicat presedintele american.

De asemenea, Barack Obama si-a exprimat solidaritatea cu poporul turc, care a fost lovit de nu mai putin de opt atentate teroriste de la inceputul acestui an.

Bilantul atentatului terorist de pe aeroportul international Ataturk a crescut in cursul noptii la 42 de morti, in vreme ce peste 239 de persoane au fost ranite. Alte 41 de persoane raman internate la terapie intensiva.

Anchetatorii turci examineaza imaginile surprinse de camerele de supraveghere, precum si inregistrarile video realizate de pasageri, in incercarea de a ii identifica pe atacatori.

Autoritatile au sugerat ca atacatorii ar fi putut sa fie cetateni straini, insa informatia nu a putut sa fie confirmata.

Yildirim a precizat ca unul dintre atacatori s-a detonat in fata aeroportului, in vreme ce ceilalti doi jihadisti si-au activat centurile explozive in interiorul terminalului de plecari.

Imaginile arata un atacator care este impuscat de politistii turci in interiorul aeroportului, acesta ramane la pamant circa 20 de secunde inainte de a se detona.