NATO reactioneaza in fata Rusiei: Peste 6.000 de militari implicati in noile manevre ale Aliantei

NATO reactioneaza in fata Rusiei: Peste 6.000 de militari implicati in noile manevre ale Aliantei

Noi manevre ale NATO in care sunt implicati 6.000 de militari, tancuri Abrams si bombardiere B-52 au inceput luni in tarile baltice si Polonia pentru a linisti aceste state, ingrijorate de ambitiile Rusiei dupa declansarea crizei ucrainene, in primavara lui 2014, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Victoria Nuland: in Crimeea si estul Ucrainei domneste un climat de teroare
Nicolas Sarkozy promite inchiderea granitelor franceze, daca va fi reales presedinte: „Am simtit ca am forta sa port aceasta lupta intr-un moment atat de agitat al istoriei noastre”

Rusia si-a intensificat prezenta militara in regiunea Marii Baltice, in special in spatiul sau aerian, alimentand temerile celor trei tari baltice, aflate in spatele Cortinei de fier pana in 1990. Raspunsul statelor a fost de a intensifica considerabil exercitiile militare in estul Europei.

"Aceste manevre sunt printre cele mai importante organizate in Lituania de la aderarea sa la Alianta nord-atlantica in 2004. Prezenta importanta a trupelor aliate sta marturie solidaritatii NATO cu tarile din regiune", a declarat, la Vilnius, generalul Almantas Leika, comandantul armatei terestre lituaniene.

In total, 13 tari ale Aliantei nord-atlantice participa la manevrele cu numele de cod "Saber Strike 2015", organizate sub egida SUA.

Lituania, Letonia si Estonia, incorporate cu forta in URSS intre finalul celui de Al Doilea Razboi Mondial si 1991 si care se tem de o eventuala tentativa a Rusiei de a le destabiliza, au cerut luna trecuta NATO sa asigure o prezenta militara permanenta de cateva mii de soldati in regiune.

Alianta nord-atlantica nu a raspuns inca acestei cereri, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului lituanian al Apararii, Mindaugas Neimontas.