Klaus Iohannis, dupa incheierea summit-ului Consiliului European: Regatul Unit va respecta in aceasta perioada libertatea de circulatie a cetatenilor si drepturile muncitorilor europeni

Presedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la finalul summit-ului Consiliului European de la Bruxelles, ca liderii care au participat la reauniunii au convenit asupra faptului ca, in contextul votului pro-Brexit dat de cetatenii britanici, trebuie pastrata coeziunea blocului comunitar.

Dizolvari
Suspendarea

”Rezultatul referendumului ne-a plasat intr-o situatie fara precedent in UE. Este esential sa intelegem ca UE este singura optiune pentru mentinerea prosperitatii si securitatii pentru cetatenii nostri. Mi se pare relevant ca principalul mesaj desprins din discutii este acela ca Uniunea celor 27 de state membre trebuie sa iasa intarita din acesta incercare. A fost reafirmat angajamentul comun de a fi pastrata coeziunea Uniunii. Am subliniat ca avem nevoie de o abordare cat mai pragmatica, care sa detensioneze situatia si sa ne permita sa mergem inainte. Am adoptat o declaratie comuna UE 27. Salut ca aceasta declaratie contine mesaje pe care le-am transmis si eu. Regretam rezultatul referendumului din Marea Britanie, dar respectam vointa exprimata de majoritatea cetatenilor britanici. Pana cand paraseste UE, Marea Britanie isi pastreaza statutul cu toate drepturile si toate obligatiile”, a spus Iohannis.

Seful statului a dat asigurari ca in cadrul negocierilor privind termenii in care Marea Britanie va parasi UE, Romania va insista pentru apararea drepturilor centatenilor romani care traiesc si mucensc in Regat.

”Regatul Unit va respecta in aceasta perioada libertatea de circulatie a cetatenilor si drepturile muncitorilor europeni. Acest lucru mi-a fost confirmat in mod direct de premierul David Cameron. Asigur comunitatea romaneasca care locuieste si lucreaza in Marea Britanie ca Romania va urmari in negocieri apararea intereselor lor”, a mai spus Iohannis.

”In privinta procedurilor de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeana conform art 50 din tratatul UE, am convenit cu totii ca este necesara derularea acestui proces intr-o maniera predictibila. O notificare ar aduce clarificarile necesare in avantajul UE si al Marii Britanii. Am cazut de acord ca nu vor exista negocieri inainte ca aceasta notificare sa se produca.  Exista vointa politica a liderilor europeni ca Regatul Unit sa ramana un partener cat mai apropiat al UE. Pentru Romania, acest aspect ramane de o relevanta deosebita. Liderii europeni au reafirmat ca UE ramane cadrul nostru comun de actiune. Suntem un stat care a actionat dintotdeauna pentru o UE puternica, capabila sa raspunda atat asteptarilor cetatenilor sai, cat si provocarilor din exterior”, a mai declarat Klaus Iohannis.

”Acum este momentul sa ne concentram si pe ceea ce urmeaza si pe ceea ce conteaza in Romania si am spus ca este nevoie de un nou proiect de tara. Ne pregatim sa sarbatorim 10 ani de la aderare si incepem sa ne punem problema elaborarii unei strategii post aderare. La inceputul saptamanii viitoare intentionez sa-i invit in acelasi format ca saptamana trecuta pe liderii politici, pe premier si pe guvernatorul BNR pentru a vedea care este maniera optima de abordare in aceasta situatie”, a mai anuntat presedintele.