Juraminte

Juraminte

Instalarea puterii merge repede: parlamentarii jura contracronometru, ministrii se jura ca nu fura, lumea injura - iar sambata e sedinta noului guvern unde premierul isi va regasi toti prietenii.

Federica Mogherini: Sanctiunile impotriva Moscovei, pastrate cat timp acordul de la Minsk nu este implementat pe deplin
John Kerry califica drept genocid uciderea crestinilor si a siitilor de catre gruparea jihadista Stat Islamic

Daca primul guvern Ponta a fost intitulat de premier „cel mai cinstit guvern”, acesta este cel mai mare, cel mai tanar si „are cele mai multe femei”. Zici ca-i Stefan cel Mare. Iarna a facut insa victime in sanul puterii: prefectii de Botosani si Neamt au fost demisi din cauza slabelor rezultate la deszapezire. Dl. Ponta nu s-a dezmintit: marti pretindea enervat ca „oamenii aceia lucreaza de zece zile la deszapezire” iar miercuri declara ca „a trebuit sa vina ministrul ca sa porneasca lucrarile; altfel nu merge daca nu pui biciul”. Hopa! Premierul a pus mana pe bici – si si-a pastrat zaharelul pentru sine: „vara faci sanie, noi acuma reparam sania iarna”. Pai, asta vara tot el era premier. Numai ca in loc sa faca sanie, facea criza politica – pe care acum a reparat-o prin recentul „acord de colaborare intre presedinte si premier” prezentat la Bruxelles de dl. Basescu in chip de certificat de garantie ca aparatul de stat nu se va mai defecta. De ce este nevoie de angajament scris privind respectarea Constitutiei, a legilor, a institutiilor? Simplu: pentru ca s-au incalcat in vara. A confirmat-o si certificatul medico-legal emis de Comisia de la Venetia care a facut autopsia puciului: a fost un atac la adresa statului de drept. Inainte de a da publicitatii celebrul acord, dl. Ponta si-a revendicat paternitatea: „fiind jurist, eu scriu toate acordurile pe care le semnez”. In consecinta, cei doi isi delimiteaza teritoriile si stabilesc orarul de folosinta a dependintelor comune precum si modul de adresare in public: „la persoana a doua plural”, fara insulte si fara „epitete din regnul animal”.

Dl. Ponta era foarte incantat de acest paragraf. Gata, nu mai e plagiator, nu mai e pisicut. E-o pisica moarta, cine-o rade si-o vorbi, s-o manance coapta. Alta sanctiune nu exista.

Ca martor la semnare, dl. Antonescu a zis ca el n-a fost de acord cu acordul si nici textul nu i-a placut: „geneza acestui text imi scapa, nu ma intereseaza, nici nu l-am citit pana la capat”. Pesemne ca a adormit dupa prima pagina vazand ca nu e cu batai si nici cu amor. Latinii ziceau ca „scripta manent” si „verba volant” – dar totul zboara: cica azi vine sfarsitul lumii. Nu va speriati, exista viata si dupa asta – si chiar fara munca, fara nervi, fara politica. Incepe vacanta. Alta lume!

Tia Serbanescu