Avioane britanice, trimise sa intercepteze avioane rusesti in apropierea exercitiilor NATO la Marea Baltica

Avioane de tip Typhoon din cadrul Fortelor Aeriene Regale (RAF) britanice au fost trimise azi, - in trei randuri in decurs de o zi - sa intercepteze avioane rusesti, care s-au apropiat de zona in care NATO efectua exercitii militare la Baltica.

Opozitia, atac dur la adresa PSD pe legea salarizarii: ‘Facem politici publice ca la nebuni’
Proteste

Trimiterea aeronavelor de lupta, stationate in Estonia, a avut loc in contextul in care Londra avertizase anterior Moscova ca exercitiile NATO „nu sunt un joc", relateaza Sky News online, citat de Mediafax.

Ministrul britanic al Apararii, Michael Fallon, a declarat pentru Sky News, la bordul HMS Ocean, ca Marea Britanie va „sta mandra, umar la umar" alaturi de alti aliati si va apara frontierele estice ale Aliantei Nord-Atlantice.

Nava amiral a Marinei Regale britanice participa la un exercitiu cu vehicule de tip amfibie pe o plaja din nordul Poloniei, la mai putin de 160 de kilometri de enclava rusa Kaliningrad.

Aproximativ 5.600 de militari si 49 de vase din 17 state NATO participa la aceste manevre.

Ele urmaresc sa demonstreze solidaritatea cu Europa de Est in fata amenintarii Rusiei.

Insa exercitiile au fost criticate de catre Moscova, care a acuzat NATO ca reinvie fantoma Razboiului Rece apropiindu-se atat de mult de frontierele sale.

Tensiunile dintre Est si Occident sunt in continuare puternice din cauza crizei din Ucraina, unde separatisti sustinuti de Moscova au cucerit teritorii din estul tarii, dupa ce Moscova a anexat peninsula ucraineana Crimeea in aprilie 2014.

Aceste tensiuni s-au amplificat dupa ce Rusia a anuntat ca-si suplimenteaza arsenalul nuclear ca raspuns fata de planurile Statelor Unite de a stationa echipament militar greu in estul Europei.

„Nu Rusia se apropie de granitele cuiva. Infrastructura militara a NATO se apropie de granitele Rusiei", a declarat Dmitri Peskov, un purtator de cuvant al Kremlinului. "Toate acestea obliga Rusia sa ia masuri pentru a-si proteja interesele si propria securitate", a adaugat el.