1 Mai si munca la romani

1 Mai si munca la romani

De Ziua Muncii, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES a realizat o radiografie a atitudinii romanilor fata de munca si a modului in care acestia se raporteaza la locul de munca, dar, in acelasi timp, a chestionat cetatenii cu privire la alternativele pentru petrecerea zilei de 1 Mai

Obama si Merkel, discutie despre conflictul din Ucraina si criza imigrantilor
Barack Obama isi protejeaza aliatii din Golful Persic

Petrecerea Zilei de 1 Mai si semnificatii asociate acestei zile
2 din 10 romani vor pleca undeva in perioada 1 Mai – Pasti, majoritatea optand pentru a merge in tara, in vizita la rude si prieteni (54%), la munte in Romania (35%) sau la tara (34%).
41% dintre cei chestionati spun ca vor iesi la iarba verde de 1 Mai, 38% vor pregati cu aceasta ocazie mici, 52% vor face gratare.
Bugetul alocat pentru ziua de 1 Mai este unul relativ modest: unul din 3 respondenti aloca pana in 100 de lei, 27% spun ca au alocat cel mult 199 lei, 17% declara ca suma alocata este de maxim 299 lei. Doar 5% sustin ca au alocat peste 600 de lei. 8% dintre participantii la studiu nu au alocat un buget pentru 1 Mai.
Peste jumatate dintre romani (54%) obisnuiesc sa sarbatoreasca 1 Mai, iar cei mai multi dintre ei petrec aceasta zi fie acasa (39%), fie la iarba verde (39%), cu familia apropiata (54%), in compania prietenilor (25%) sau cu familia extinsa (17%).
Pentru o treime dintre participantii la studiu (35%) 1 Mai semnifica Ziua Muncii, dar pentru 13% aceasta zi este doar ”zi libera”, 10% spun ca este o zi obisnuita, normala, pentru 9% nu are nicio semnificatie, iar pentru 7% este o zi de odihna/relaxare.
Aproape jumatate dintre cei chestionati cred ca 1 Mai nu si-a mai pastrat, in ultimii ani, semnificatia de Zi a Muncii, iar peste jumatate cred ca 1 Mai se sarbatorea mai frumos inainte de 1989 decat in prezent.
Unul din 10 romani nu considera potrivit ca Ziua Muncii sa fie sarbatorita printr-o zi libera si peste jumatate dintre acestia cred ca aceasta zi ar trebui sarbatorita prin munca.
Atitudini fata de munca*
36% dintre respondenti se bucura, in acest an, de 3-4 zile libere in perioada 1 Mai-Pasti, 33% au intre 1 si 2 zile libere, 7% beneficiaza de 5-6 zile, iar 5% au peste 6 zile libere. Totusi, 13% dintre romani nu au, in aceasta perioada, nicio zi libera.
Mai mult de un sfert dintre cei chestionati care sunt angajati, liber profesionisti sau care au o afacere muncesc intre 9 si 11 ore zilnic, iar 12% muncesc chiar peste 11 ore. Majoritatea dintre ei insa – 55% – lucreaza intre 6 si 8 ore, iar 7% lucreaza intre 3 si 5 ore.
68% dintre cei care sunt angajati, liber profesionisti sau au o afacere spun ca sunt nevoiti sa lucreze si ore suplimentare. Pentru 13% dintre cei care muncesc suplimentar, acest lucru se petrece la sfarsitul saptamanii. O treime sunt nevoiti des sa lucreze ore suplimentare, 15% foarte des, iar pentru 44% acest lucru se petrece rar. Peste jumatate dintre cei care muncesc suplimentar, fac acest lucru voluntar, pentru 15% este o obligatie contractuala, iar 28% fac acest lucru doar cand li se solicita in mod expres. Peste o treime dintre cei care muncesc suplimentar lucreaza in interes de serviciu si acasa, peste jumatate dintre acestia (56%) sustinand ca acest lucru li se intampla des si foarte des.
Aproape 1 din 6 respondenti (58%) considera ca munca lor este mai degraba solicitanta.
49% dintre cei intervievati declara ca dupa o zi de munca se simt in mare si in foarte mare masura extenuati.

Peste jumatate dintre participantii la studiu (53%) considera ca postul pe care il ocupa implica o mare responsabilitate, iar alti 32% sustin ca, in munca lor, au o foarte mare responsabilitate.

Pentru 64% dintre cei intervievati, locul de munca actual este foarte important, iar 77% dintre participantii la cercetare cred ca daca nu ar mai avea actualul loc de munca le-ar fi greu si foarte greu sa isi gaseasca un serviciu nou.

Referindu-se la locul actual de munca, cei mai multi respondenti sunt multumiti si foarte multumiti de relatia cu colegii (94%), de serviciu in general (93%), de programul de munca (86%), de relatiile cu superiorii (85%), de volumul de munca (82%), pe ultimul loc in aceasta ierarhie situandu-se salariul (65%).

Locul de munca provoaca stres pentru 46% dintre cei chestionati, in timp ce 54% dintre ei spun ca locul de munca le provoaca putin stres sau deloc.

O treime dintre respondenti (31%) sunt ingrijorati si foarte ingrijorati de perspectiva pierderii locului de munca.

* Datele prezentate in aceasta sinteza se refera la respondentii din esantion care sunt angajati, sunt liber profesionisti sau care au o afacere.
 
Dintre respondentii someri, casnici sau elevi/studenti (23% din esantion), doar 56% sunt in cautarea unui loc de munca.
87% dintre cei aflati in cautarea unui loc de munca sustin ca ar accepta un job si daca acesta ar necesita competente inferioare pregatirii lor profesionale, acelasi procent ar accepta si un loc de munca ce ar presupune munca peste program sau la domiciliu. 53% dintre cei care isi cauta un job ar accepta un loc de munca chiar daca salariul ar fi mai mic decat asteptarile lor.
64% dintre respondenti cred ca se muncea mai bine in Romania, inainte de 1989.
 
Volumul esantionului: 1.689 indivizi de 18 ani si peste Tipul esantionului: multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national. Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ± 2,5% Perioada anchetei: 26, 29 aprilie 2013