Victor Ponta si-a asumat PROGRAMUL de GUVERNARE

Victor Ponta si-a asumat PROGRAMUL de GUVERNARE

Premierul Victor Ponta s-a prezentat, marti, in fata Parlamentului, pentru a-si asuma raspunderea pe noul program de guvernare. Intr-un discurs de mai putin de o jumatate de ora, premierul si-a indeplinit angajamentul luat in fata lui Traian Basescu.

Oprescu s-a razgandit: il vrea premier pe Johannis
Realitatea Media, urmarita penal pentru spalare de bani

Documentul include doleantele UDMR, insa nu si masurile mult asteptate de stimulare a economiei – scaderea CAS si a taxei pe valoarea adaugata. Dupa asumarea raspunderii, Opozitia are la dispozitie trei zile pentru a depune motiune de cenzura.

Executivul s-a prezentat, marti, in fata Parlamentului, pentru a-si angaja raspunderea pe un nou program de guvernare. Potrivit premierului, programul prevede, in mare, aceleasi angajamente ca cel adoptat in 2012.

"In urma votului pentru noua compozitie a Guvernului, va multumesc! Am considerat ca e necesar si util ca in fata dvs. sa prezentam prioritatile pentru perioada de guvernare pana in 2016. Imi doresc ca Parlamentul sa acorde increderea sau sa o retraga unui Guvern in functie de prioritatile sale. Prin program confirmam masurile realiste, care trebuie sa aiba o tenta foarte clara de pragmatism", a declarat premierul Victor Ponta.

"Desi angajarea a fost privita ca o simpla formalitate, cred ca e o sansa reala de a prezenta iar principalele obiective ale Guvernului pana in 2016", a mai spus Ponta.

Totodata, premierul a facut un apel la evitarea promisiunilor electorale.

"Fac un apel special legat de 2014, an cu doua randuri de alegeri, cer sprijinul Parlamentului ca, in 2014, sa nu facem greseala din 2009 – sa marim nivelul de asteptare a populatiei, sa ne pregatim pentru un dezastru, practic, ca cel din 2010. Imi doresc ca acest guvern sa ramana in functie si dupa prezidentiale", a adaugat Ponta.

Guvernul a trimis Parlamentului, saptamana trecuta, programul pe care isi va asuma raspunderea.

Premierul Victor Ponta a declarat, joi, ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe un program de prioritati pentru perioada urmatoare, document care nu reprezinta programul de guvernare din decembrie 2012, dar e inspirat aproape integral din acesta.

"Noul Guvern, in baza articolului 114 din Constitutia Romaniei, isi va angaja raspunderea pentru un program, nu program de guvernare, ci un program. Asa spune Constitutia, asa facem! Este un program care va cuprinde principalele actiuni si principalele directii de actiune ale Guvernului in perioada urmatoare. Evident ca nu l-am inventat peste noapte, ci este inspirat aproape in totalitate din programul de guvernare aprobat in 2012, dar sunt lucruri care s-au realizat deja si nu are rost sa ni le mai propunem inca o data si sunt si lucruri noi care au aparut intr-un an si jumatate si, evident ca acestea trebuie sa fie asumate de Guvern si aprobate de catre Parlament", a declarat, atunci, Ponta.

Potrivit MEDIAFAX, unele dintre prevederile cuprinse in program vizeaza largirea bazei de impozitare, o cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar, revenirea la TVA de 19% si reducerea CAS cu 5 puncte la angajator in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite.

De asemenea, se stipuleaza ca Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului.