Traian Basescu: Calculele politice nu au tinut cont de interesul Romaniei

Presedintele Traian Basescu este de parere ca Guvernul Boc II a fost demis in mod democratic si i-a multumit premierului demis, Emil Boc. Seful statului a anuntat ca incepe procesul consultarilor pentru desemnarea unui premier pentru formarea unui nou Guvern, precizand ca nu se va abate de la "litera si spiritul Constitutiei". "In urma motiunii Guvernul a pierdut increderea majoritatii parlamentare. Modul in care a cazut este unul democratic si in deplin acord cu Constitutia",

Meteo: Frigul pleaca, ploile raman
Marian Sarbu: UNPR propune o republica semi-prezidentiala pe model francez

a spus presedintele amintind de caderea guvernelor Roman sau Radu Vasile si a facut trimitere la „cei care vorbesc astazi de democratie”.

„As dori sa ii multumesc lui Emil Boc pentru curajul de a impinge reformele inainte, un prim-ministru responsabil care a suportat umiline si din partea presei si din partea politicienilor, dar si-a dus neabatut mandatul de om cinstit si responsabil fata de Romania. Curajul de a-si asuma raspunderea pe o legislatie careia Romania ii era demult tributara precum Legea educatiei, Codul penal, Codul civil, Legea salarizaii, Legea pentru desfiintarea agentiilor guvernamentale, Legea pensiilor care avea ca obiectiv stabilizarea sistemului de pensii romanesc. As mentiona si proiectele legislative pe care Guvernul le avea in pregatire si aici ma refer la cele doua coduri de procedura penala si civila care urmeaza sa fie transmise in vederea raportului pe justitie din luna ianuarie. Pentru curajul cu care a condus Guvernul doresc sa multumesc premierului Emil Boc pentru efortul dedicat reformarii romaniei”, a spus Traian Basescu. „Situatia politica a fost declansata in urma unor calcule care vizau algerile prezidentiale. Cred ca au fost calcule gresite care nu au tinut cont de interesul Romaniei. Si aici fac precizarea legata de decenta cu care premierul Emil Boc a cerut revocarea ministrului Internelor fara sa dea detalii cu privire la mizeria care se instalase in acest minister si la conducerea lui din afara structurilor statului. Dar practic demisia celor opt ministri ai PSD a dat semnalul ca lupta politica se muta de la interesul national in favoarea castigarii unor pozitii legate de alegerile prezidentiale. Cred ca partidele gresesc profund angajandu-se intr-o batalie severa care nu are ca obiectiv interesul national, ci interesele de partid. In fata realitatii pierderii sprijinului politic de catre guvernul condus de Emil Boc, am invitat partidele la consultari asa cum prevede Constitutia”, a mai spus presedintele care a citit din Legea fundamentala articolele 85 si 103. Traian Basescu a precizat ca niciunul dintre partide nu are majoritate absoluta in Parlament. Seful statului a mai anuntat ca, in cadrul consultarilor, nu se va abate de la Constiutie si ca va incerca sa evite criza politica in relatia cu partidele parlamentare.