Sangele din cordonul ombilical, folosit ca tratament pentru leucemie

Cercetatorii au descoperit o modalitate de a creste numarul de celule stem din sangele luat din cordonul ombilical, facandu-l mult mai eficient in tratamentul leucemiei. In prezent, sangele donat si transplantul de maduva osoasa sunt principalele tratamente

Dosarul ICA, aproape de final: Instanta a ramas in pronuntare. Avocatii trebuie sa prezinte pana joi concluziile scrise
Vanghelie si-a abandonat fosta nevasta si baiatul intr-un apartament de doua camere. Procurorii pot pune SECHESTRU pe imobilul fostei familii

pentru leucemie, desi o treime din pacientii din Marea Britanie, de exemplu, nu gasesc un donator compatibil. O solutie la aceasta problema este sangele din cordonul ombilical si din placenta ramasa de la nasteri care, datorita tineretii lor nu provoaca o reactie imuna si, prin urmare, nu trebuie sa existe o compatibilitate cu pacientul. Dar acest sange contine insa mult mai putine celule stem, de care este nevoie pentru a vindeca cancerul si se integreaza mai greu in pacient, sansele ca acesta sa dezvolte infectii si sa moara fiind mai mari astfel.

O echipa de la Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle a venit acum cu solutia la aceasta problema: va imbogati acest tip de sange cu celule stem, in laborator.

Dr. Colleen Delaney si colegii sai pot creste concentratia de celule stem de la 200.000 pe kilogram la sase milioane.

Noua tehnica inseamna ca atunci cand sangele este transplantat in pacient incepe sa actioneze mai repede, inlocuind celulele din sange bolnave cu celule sanatoase.

Leucemia este cancerul celulelor albe din sange si al maduvei osoase. Tratamentul are doua etape: chimioterapie pentru a scapa corpul de boala si apoi un transplant de maduva osoasa sau sange pentru a preveni intoarcerea bolii.

Principala problema este insa ca o treime din pacienti nu gasesc niciodata un donator compatibil cu ei.