Romtelecom a primit aprobarea CNA de a nu include in grilele sale de cablu Digi 24, postul RCS&RDS

Romtelecom a primit aprobarea CNA de a nu include in grilele sale de cablu Digi 24, postul RCS&RDS

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a aprobat, marti, grilele de cablu ale companiei de telecomunicatii Romtelecom (analogic si digital), in care nu se regaseste Digi 24, televiziunea de stiri a companiei de telecomunicatii concurente RCS&RDS.

Maior: Crima organizata a evoluat in ultimii ani, dar nu s-au format mafii
Ministerul Economiei: Cautam investitori privati, dar si o locatie, pentru o centrala nucleara

CNA a analizat si aprobat, in sedinta de marti, cu opt voturi "pentru" (Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Christian Mititelu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) si doua "impotriva" (Florin Gabrea si Narcisa Iorga), grilele de cablu ale Romtelecom (analogic si digital), in care nu se regaseste si televiziunea de stiri Digi 24. Acest lucru inseamna ca abonatii Romtelecom nu vor putea sa vizioneze programele difuzate de Digi 24.

Solicitarile Romtelecom de modificare a grilelor sale de cablu au venit ca urmare a publicarii in data de 4 februarie a noii liste "must carry" (care stabileste televiziunile obligatorii la retransmisie pentru toti cablistii din Romania, in anul 2014).

Lista "must-carry" a fost publicata de CNA conform articolului 82 din Legea audiovizualului numarul 504 din 2002 si Deciziei CNA numarul 72 din 2012. Lista "must carry" se aplica doar operatorilor de cablu, nu si platformelor de satelit (DTH).

Potrivit articolului 82, alineatul 1 din Legea audiovizualului, "Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin retele de comunicatii electronice, cu exceptia celor care utilizeaza exclusiv spectrul radio, are obligatia sa includa in oferta sa serviciile de programe ale Societatii Romane de Televiziune destinate publicului din Romania, precum si alte servicii de programe, libere la retransmisie si fara conditionari tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privati, aflati sub jurisdictia Romaniei, in limita a 25% din numarul total de servicii de programe distribuite prin reteaua respectiva, precum si serviciile de televiziune a caror obligativitate de retransmitere este stabilita prin acorduri internationale la care Romania este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privati este ordinea descrescatoare a indicelui anual de audienta".

Astfel, in lista televiziunilor obligatorii la retransmisie pentru cablisti in anul 2014 se regasesc programele Societatii Romane de Televiziune (TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR News si studiourile teritoriale din Cluj, Craiova, Iasi, Targu-Mures si Timisoara), dar si TV5, un program inclus obligatoriu in grilele operatorilor de cablu in baza unui acord international intre Romania si Franta.
Potrivit informatiilor prezentate in sedinta CNA de marti, grilele de cablu pentru care Romtelecom a solicitat avizul Consiliului nu includ in analogic si digital televiziunea Digi 24, prezenta pe lista "must-carry" la pozitia 13.

CNA a aprobat, marti, grilele de cablu (care in analogic include in medie 65 de televiziuni si in digital – in medie 85 de televiziuni) ale Romtelecom, dupa ce in sedinta de joia trecuta Romtelecom a primit si aprobarea Consiliului de modificare a grilei sale in reteaua IPTV, unde retransmite 146 de televiziuni. CNA a aprobat atunci modificarea grilei IPTV a Romtelecom cu includerea televiziunilor din lista "must carry", insa nu a fost introdus si Digi 24.