Reuniune pe tema proiectului Nabucco, la Budapesta

Reuniune pe tema proiectului Nabucco, la Budapesta

Un summit pe tema proiectului Nabucco va avea loc in perioada 26-28 ianuarie, la Budapesta, cu participarea reprezentantilor guvernelor celor cinci state implicate si a unor oficiali din partea celor sase companii asociate in acest proiect. Romania va fi reprezentata de oficiali ai Transgaz si de o delegatie guvernamentala formata din specialisti ai ANRE, condusa de ministrul Economiei, Adriean Videanu. La discutii vor participa si oficiali ai Uniunii Europene, proiectul Nabucco fiind puternic sustinut de Comisia Europeana. Agenda reuniunii este dedicata stabilirii detaliilor importante ce privesc semnarea acordului interguvernamental de realizare a proiectului, precum si

Hotii de arme de la Ciorogarla scapa ieftin. Pedepsele, miscorate
Ce prevede proiectul UDMR pentru AUTONOMIA Tinutulului Secuiesc

stabilirea unui calendar concret al declansarii lucrarilor de amenajare a gazoductului. Sursele de gaz pentru gazoduct reprezinta o tema delicata, care va fi discutata cu aceasta ocazie. Aceasta va fi prima reuniune energetica la nivel inalt care se va desfasura dupa o intrerupere de aproape doua saptamani a livrarilor de gaze naturale spre Europa, ca urmare a unei dispute intre Rusia si Ucraina. Europa importa un sfert din necesarul de gaze naturale din Rusia, iar 80% din livrari se fac printr-o serie de conducte ce traverseaza Ucraina.
Compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH va demara procedurile de licitatie pentru lucrarile de constructie ale conductei Nabucco la sfarsitul acestui an sau la inceputul lui 2010, a declarat, vineri, directorul de proiect, Reinhard Mitschek, citat de Bloomberg.
Potrivit lui Mitschek, compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH (detinuta de companiile OMV, Botas, Bulgargaz , Transgaz , MOL si RWE) asteapta oferte angajante din partea clientilor si furnizorilor pana la sfarsitul lui 2010.
Conceputa ca o alternativa la gazul natural furnizat de Rusia, Nabucco ar oferi Uniunii Europene o sursa alternativa de aprovizionare cu gaz provenit din Azerbaidjan, Iran, Irak, Turkmenistan si Kazahstan. Nabucco vizeaza transportul de gaze naturale din zona Marii Caspice catre Europa prin Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Conducta ar urma sa aiba o lungime de 3.300 de kilometri si sa transporte circa 31 miliarde metri cubi de gaze naturale anual.
Cea mai recenta evaluare a costurilor proiectului Nabucco era de 7,9 miliarde de euro, in conditiile in care initial oficialii Nabucco au estimat ca acest proiect va costa 4,4 miliarde euro. Luna trecuta insa, Reinhard Mitschek a estimat ca scaderea preturilor la otel si marfuri ar putea reduce costurile de constructie ale gazoductului.
”Preturile pentru otel, fier si tevi sunt in scadere, iar acest fapt compenseaza o posibila majorare a dobanzilor. Vom revizui investitiile necesare anul viitor si ar putea aparea o surpriza placuta”, afirma Reinhard Mitschek, director executiv al consortiului Nabucco, intr-un interviu acordat in luna decembrie 2008.
Nabucco necesita aproximativ doua milioane de tone de otel, 200.000 de tevi si peste 30 de compresoare. Partenerii din consortiu discuta, in prezent, cu creditorii pentru obtinerea finantarii. Ei intentioneaza sa negocieze detaliile unor acorduri de imprumut cu bancile si creditori sustinuti la nivel guvernamental in a doua parte a anului 2009, a precizat Mitschek. Cei sase parteneri intentioneaza sa investeasca fiecare 400 milioane euro, iar bancile vor imprumuta aproximativ un miliard de euro pentru realizarea acestui proiect, a mai spus Mitschek.