Raport ONU: Romania a vandut arme pentru teroristi

Romania a vandut arme pentru teroristi, se arata intru-un raport al Institutului Natiunilor Unite pentru Cercetarea Dezarmarii (UNIDIR). Armamentul urma sa ajunga, prin intermediul unui traficant international, in mainile unei organizatii teroriste din America de Sud si avea sa fie

PSD nu va vota motiunea de cenzura
CCR: Blaga a fost ales presedinte al Senatului cu respectarea Constitutiei

finantat din venituri obtinute prin trafic cu droguri.

Raportul UNIDIR arata ca Romarm, firma din Bucuresti care grupeaza toate fabricile de armamanet din tara, controlata de stat, a vandut armament traficantului international de arme Monzer al Kassar in 2007. Armamentul urma sa ajunga in mainile unei organizatii teroriste din America de Sud si avea sa fie finantat din venituri obtinute prin trafic cu droguri. Operatiunea era insa pusa la cale de autoritatile americane, care l-au condamnat pe Kassar la inceputul acestui an la 30 de ani de inchisoare.

Monzer al Kassar a cumparat arme de la Romarm pentru a le vinde Fortelor Armate Revolutionare din Columbia (FARC), considerat drept grup terorist de catre Columbia, SUA, Canada si UE. Grupul este cunoscut drept cel mai mare furnizor de cocaina din lume. Monzer al Kassar a primit peste 400.000 de dolari pentru contractul de armament, fonduri care erau prezentate ca fiind bani obtinuti din comertul FARC cu droguri. Operatiunea de cumparare prevedea achizitionarea de catre FARC a 4.350 pusti de asalt AKM, 3.350 pusti de asalt AKMS, 200 pusti de asalt RPK, 50 de pusti sniper Dragunov, 500 de pistoale Makarov, 2 milioane de gloante, 120 lansatoare de rachete RPG, 1.650 de grenade PG-7V si 2.400 grenade de mana RGO-78. Traficantul a fost gasit vinovat de sistemul de justitie din SUA, in februarie 2009, dupa o lunga operatiune de cumparare supravegheata, controlata de agenti sub acoperire ai Administratiei SUA de control al drogurilor (DEA), derulata inclusiv pe teritoriul Romaniei, incepand din 2007. Autoritatile din America au gasit, chiar asupra lui Kassar, o copie dupa un contract de livrare armament incheiat intre Romarm si o firma din Anglia – Trawl Services Limited, firma pe care Kassar o folosea ca intermediar in relatiile cu romanii. In raportul ONU despre traficul de arme din Europa mai apare si cazul lui Viktor Bout, cunoscut in Romania pentru legaturile sale cu sirianul Omar Hayssam. Traficantul Viktor Bout este arestat in Thailanda in urma unei operatiuni asemanatoare cu cea a lui Monzer al Kassar. El ar fi promis ca va reusi sa cumpere si sa exporte arme din Bulgaria, pe care le-ar fi transportat cu ajutorul unei companii din Romania, scrie raportul.