Proiect surpriza pentru acesti bugetari: Ei ar putea beneficia de pensii speciale

Un proiect de lege initiat de fostul primar liberal Corneliu Olar, deputat in Legislativ, a fost depus la Camera Deputatilor si prevede noi beneficii

Adrian Streinu Cercel: „Scenariul asta cu 20 de mii de morti? E minim, asta e mizilic!”
„Cutia neagra” a elicopterului care s-a prabusit la Ostrov a fost gasita

Un proiect de lege initiat de fostul primar liberal Corneliu Olar, deputat in Legislativ, a fost depus la Camera Deputatilor si prevede noi beneficii pentru o anumita categorie de bugetari. Desi mai multi deputati din PSD, PNL, PMP si UDMR au sustinut initiativa legislativa, liberalul si-ar fi retras semnatura de pe proiect, dupa ce a fost mustrat de propriul partid.

Potrivit proiectului, parlamentarii vor ca primarii sa beneficieze de pensii speciale. Mai precis, se vrea acordarea unei indemnizatii pentru limita de varsta primarilor, viceprimarilor, presedintilor si vicepresedintilor de consilii judetene.

Desi liberalul Corneliu Olaru si-a retras semnatura de pe acest proiect, acesta sustine ca va vota pentru adoptarea lui.

La vot, voi vota pentru!, a spus deputatul, precizand ca nu stia ca exista o decizie a partidului care nu sustine ideea de pensii speciale. ”Dumneavoastra le spuneti pensii speciale, eu le-am numit indemnizatii pentru limita de varsta”, a adaugat acesta.

Proiectul prevede ca ”incepand cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, cu modificarile si completarile ulterioare, sau ale varstei standard reduse in conformitate cu prevederile aceleiasi legi, sau ale altor legi speciale, au dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat. Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare.”

Mai mult, alesii propun ca indemnizatia sa se cumuleze cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.

“Cuantumul indemnizatiei pentru limita de varsta se acorda in limita a trei mandate complete si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,25 din salariul de baza minim brut garantat in plata. Indemnizatia se actualizeaza ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza salariul de baza minim brut garantat in plata. Cuantumul indemnizatiei se suporta din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale si se plateste de catre acestea”, se mai arata in proiect.

De asemenea, in proiect este mentionat ca nu beneficiaza de aceasta indemnizatie primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de primar, viceprimar, presedinte sau vicepresedinte de CJ, a unei infractiuni de coruptie. Cei care sunt urmariti penal nu sunt indreptatiti sa primeasca indemnizatia pana la pronuntarea definitiva a instantei de judecata, prevede proiectul.

Parlamentarii isi justifica propunerea prin ”nivelul redus al pensiilor pentru limita de varsta de care beneficiaza acesti alesi locali genereaza profunde inechitati intre pensiile primite de acestia si pensiile primite de unii subordonati ai acestora”.

Initial, proiectul de lege a fost semnat de: Bogdan Gheorghe Danut, Giaina Mihaita, Marica Petru Sorin, Nistor Laurentiu, Roman Ioan Sorin si Toma Ilie de la PSD, Corneliu Olar (PNL), Sorin Roman (PSD), Gheorghe Baciu (PMP), Benedek Zacarie (UDMR).

Initiativa legislativa se afla in dezbatere publica la Camera Deputatilor pana in data de 16 aprilie.