Programul „Un calculator pentru fiecare elev” blocat de Ministerul Educatiei

Programul „Un calculator pentru fiecare elev” blocat de Ministerul Educatiei

Programul guvernului Tariceanu in valoare de 200 de milioane de euro prin care fiecare elev de clasa a IX-a si a X-a trebuia sa primeasca un computer s-a impiedicat intre Ministerul Educatiei si consortiul care a castigat licitatia. Astfel, computerele din programul guvernului trecut nu vor mai ajunge acasa la elevii din clasele a IX-a si a X-a. Daca in urma cu cateva zile reprezentantii Ministerului Educatiei au anuntat ca firmele care au castigat licitatia doresc sa rezilieze contractul, pe de alta parte, consortiul vrea sa renegocieze contractul. Astfel, la aceasta ora, celebrul proiect “Un calculator pentru fiecare elev”, amintit in repetate randuri in campania electorala de guvernul Tariceanu, este

Sindicatele se cearta pe proteste. CSDR renunta la actiunile in strada
Fostul sef al Politiei Vaslui, prins la o partida de vanatoare ilegala

blocat. Amintim ca, in toamna anului trecut, Altex, Siveco si Romtelecom au castigat licitatia privind achizitionarea calculatoarelor tip desktop de catre Ministerul Educatiei. Conform contractului, cele trei firme asigurau cate un calculator echipat si cu soft educational, plus conexiune la Internet gratuita timp de trei luni. Elevii ar fi trebuit sa le inapoieze la terminarea liceului. Ordonanta care le-a daruit nu precizeaza si ce trebuia sa faca scoala cu ele dupa patru ani. Insa proiectul s-a blocat odata cu sfarsitul campaniei, cand consortiul a preferat sa nu mai livreze calculatoarele pana nu se forma noul guvern.
Proiectul a fost initiat in vara anului 2008 de ex-ministrul Educatiei Cristian Adomnitei si de fostul premier Calin Popescu Tariceanu, printr-o ordonanta aprobata de guvernul de atunci. Intre timp, actul normativ a fost respins in Senat si are sanse mari sa pice si in Camera Deputatilor, unde se afla momentan. Totusi, in luna noiembrie, in timpul campaniei electorale, Tariceanu si urmatorul ministru al Educatiei, Anton Anton, au demarat programul si graficul livrarilor pe ultimele doua luni ale anului. De fapt, in noiembrie au fost distribuite cate 35 de calculatoare pentru cate o scoala din fiecare judet. Si cu asta s-a oprit proiectul. Directorii nu le-au repartizat, mai departe, copiilor, in special pentru ca nu au fost informati cum sa o faca legal.

Alice Sava