Prima vizita in noul mandat va fi la Chisinau. Republica Moldova este „proiectul de suflet” al Romaniei

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri, la intalnirea cu ambasadorii acreditati la Bucuresti, ca sustinerea Republicii Moldova in vederea apropierii de Uniunea Europeana reprezinta "proiectul de suflet" al Romaniei, precizand ca acesta

Tabara: Basescu isi respecta partenerii, dar, daca faci greseli, e clar ca nu te iarta
Ordonanta creditelor, in scrisoarea de intentie catre FMI

este motivul pentru care prima vizita pe care o va face in afara tarii, in actualul sau mandat de sef al statului, va fi la Chisinau, peste o saptamana. „Cuvintele cheie ale politicii externe in noul meu mandat de presedinte vor fi optimismul, continuitatea, valorificarea oportunitatilor, pragmatismul, predictibilitatea, respectarea angajamentelor si solidaritatea”, a spus presedintele Traian Basescu la la intalnirea cu ambasadorii acreditati la Bucuresti. Presedintele Traian Basescu a declarat ca sustinerea Republicii Moldova in vederea apropierii de Uniunea Europeana reprezinta „proiectul de suflet” al Romaniei, precizand ca prima vizita pe care o va face in afara tarii in actualul sau mandat de sef al statului va fi la Chisinau, peste o saptamana. Presedintele Traian Basescu este asteptat la Chisinau intre 27 si 28 ianuarie. Conform proiectului de program, presedintele Romaniei urmeaza ca in prima zi a vizitei sale sa aiba intrevederi cu seful interimar al statului moldovean Mihai Ghimpu, cu premierul Vlad Filat si cu primarul Dorin Chirtoaca.

De asemenea, Basescu urmeaza sa sustina o alocutiune in Parlamentul de la Chisinau. In a doua zi a vizitei, presedintele Romaniei se va deplasa la Tiganca, pentru a vizita Cimitirul Eroilor Romani.

Seful statului a mai spus ca politica externa a Romaniei presupune si continuarea relatiilor cu Statele Unite. „Stim ca ne putem bizui pe cresterea cooperarii economice cu Statele Unite. Asigurarea securitatii Romaniei nu poate fi conceputa fara o relatie transatlanitca stransa. Securitatea poate fi asigurata prin implementarea de proiecte cu potential descurajator cum ar fi asigurarea securitatii rutelor de transport a energiei”. Presedintele a mai anuntat ca Romaniei va continua eforturile pe plan international pentru combaterea terorismului. „Ne vom onora angajamentele in Afganistan cu obiectivul pacificarii si reconstructiei zonelor de conflict”.