Presa internationala, despre proteste: Zeci de mii de romani au spus “NU” coruptiei

Zeci de mii de romani s-au strans sambata seara in capitala Romaniei pentru a protesta impotriva guvernului de la Bucuresti si a controversatei sale r

Emil Boc a numit un nou presedinte la ANOFM
Rus acuza membrii fostului guvern de „incompetenta”

Zeci de mii de romani s-au strans sambata seara in capitala Romaniei pentru a protesta impotriva guvernului de la Bucuresti si a controversatei sale reforme a justitiei, au relatat agentiile internationale de stiri, printre care DPA si AFP.

Schimbarile la legea justitiei ar putea bloca activitatea Directiei Nationale Anticoruptie, institutie care a adus in fata justitiei inalte oficialitati politice din Romania, cum ar fi fostul prim-ministru Adrian Nastase, noteaza agentia de presa EFE, conform Agerpres.

Agentia DPA semnaleaza ca au avut loc incaierari intre protestatari si politie si aminteste ca, saptamana trecuta, un al doilea prim-ministru al tarii a demisionat in numai 13 luni din cauza disputelor pe tema coruptiei in cadrul Partidului Social-Democrat, de guvernare.

Agentia de presa germana noteaza ca liderul PSD, Liviu Dragnea, nu poate deveni prim-ministru, din cauza unei condamnari anterioare pentru frauda electorala, insa, chiar si asa, “Dragnea insista sa traga sforile la guvern”, situatie soldata cu demisiile premierului Sorin Grindeanu, in iunie, si a lui Mihai Tudose, la inceputul saptamanii trecute. Agentia dpa mai aminteste ca Viorica Dancila, “un aliat apropiat al lui Dragnea”, a fost desemnata sa conduca noul guvern.

Peste 80.000 de romani au manifestat sambata la Bucuresti si in peste 10 mari orase din tara pentru a spune “nu coruptiei” si impotriva unei reforme controversate a justitiei pe care doreste sa o impuna majoritatea de stanga, relateaza si AFP, care consemneaza si opinii ale unor participanti la mitingul din Bucuresti.

Purtand drapeluri tricolore sau pancarte in forma de mana pe care se putea citi “Toti pentru justitie”, manifestantii au traversat centrul Bucurestilor pentru a ajunge in fata Parlamentului, scandand “Hotii”.

Circa 5.000 de persoane au manifestat la Cluj (nord-vest), 5.000 la Timisoara (vest) si 5.000 la Iasi (nord-est), aminteste AFP, care citeaza informatii difuzate de mass media locale. AFP se refera si la raportul publicat joi de organismul anticoruptie al Consiliului Europei, GRECO, care mentiona ca “magistratii s-au asociat in mare parte miscarii de protest” suscitata de reforma sistemului de justitie.

In fine, AFP remarca faptul ca o incercare de modificare a Codului Penal a provocat iarna trecuta un val de contestatii de o amploare fara precedent de la caderea regimului comunist, la sfarsitul anului 1989, obligand guvernul de atunci sa faca un pas in spate.