Pietele europene de masini se intremeaza

In Franta, Italia si Spania vanzarile de autovehicule au crescut in ultima luna a anului 2009. La statistici asemanatoare se asteapta si producatorii americani. Luna decembrie a fost cea mai profitabila pentru producatorii

Sindicatele cer urmarirea penala a membrilor birourilor permanente ale Parlamentului
Epidemiologii spun ca intensitatea virusului A/H1N1 in Romania este rezultatul refuzului vaccinarii

europeni de autoturisme. 2009 a fost unul din cei mai prosti ani ai industriei auto. In decembrie, vanzarile de masini au sporit in Franta cu 48,6 procente, au anuntat reprezentantii asociatiei producatorilor de masini, informeaza Euronews.

Motivul care sta la baza aceste cresteri este graba soferilor francezi de-a beneficia de bonus pe care guvernul il ofera in cadrul programului de stimulare a innoirii parcului auto, in conditiile in care bonificatia urma sa fie redusa, incepand din 2010, de la 1000 la 700 de euro pentru fiecare masina casata.

Si in Spania piata auto este in plin reviriment, inregistrand a patra luna consecutiva de crestere. In decembrie, vanzarile de masini s-au majorat cu 25,1%, gratie subventiilor anti-criza acordate de guvernul de la Madrid. In raport cu 2008, vanzarile de masini in Spania au fost cu aproape 18% mai reduse in 2009. Se preconizeaza ca trendul ascendant va continua intr-un ritm asemanator pana in iulie 2010 cand taxa pe valoarea adaugata se va majora de la 16 la 18 procente. Semne bune vin si din Italia, unde s-au inmatriculat cu 16,7% mai multe masini noi in decembrie 2009, comparativ cu aceeasi luna din anul precedent.

Vesti la fel de pozitive se asteapta si de peste Atlantic. Producatorii americani spera ca 2010 va fi un an mai de success, in conditiile in care companiile BMW AG, Ford Motor, Honda Motor, Toyota Motor si General Motor au avut incasari mai mari decat se preconiza, informeza Wall Street Journal.