Pensionarii cer sa nu plateasca asigurari de sanatate

Pensionarii cer sa nu plateasca asigurari de sanatate

Decizia Guvernului de a-i pune pe cei care au pensii de peste 740 de lei sa plateasca asigurari de sanatate de 5,5% a starnit nemultumirea pensionarilor. Pensionarii sunt a treia categorie sociala de pe urma careia Guvernul spera sa faca economii.

UDMR a preluat Garda Financiara si Garda de Mediu
ACORD Romania – Ucraina

Dupa ce bugetarilor li s-au taiat salariile cu 25%, dupa ce s-au facut economii prin reducerea duratei concediului maternal, a venit randul pensionarilor sa cotizeze la criza. Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei si revolutionarii, cu exceptia celor raniti, sa achite contributii sociale de sanatate, numarul contribuabililor inclusi astfel in baza de impozitare fiind de doua milioane persoane, a anuntat, luni, ministrul Sanatatii, Attila Cseke. Acesta a adaugat ca sumele economisite se vor folosi pentru medicamente compensate.

Pensionarii sunt revoltati si au initiat o petitie in care spun "Am muncit o viata intreaga si am devenit tot mai saraci si in continuare sacrificati", precizand ca au cotizat toate aceste contributii in perioada cit au fost angajati.

"Se aproape 1 ianuarie sperantele noastre sunt tot mai mici pentru ca se pare ca e un lucru stabilit. Se mai iau niste bani cu toate  ca se aplica si coplata. Deci de doua ori vor fi jefuiti pensionarii. Petitia am facut-o si urmeaza sa fie semnata de cat mai multi pensionari. O vom depune la Parlament si vom cere sa nu fie aprobata aceasta ordonanta de urgenta. Deja avem semnale ca in unele orase din tara pensionarii au iesit in strada sa ceara acest lucru. E greu acum sa scoti oameni invarsta in strada, sa stea in frig si sa protestesteze", a declarat Viorel Copil, secretarul general al Federatiei Nationale a Sindicatelor Pensionarilor din Romania.