Orele suplimentare ale bugetarilor, taiate in 2010

Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului, a anuntat ca in proiectul de buget din 2010 sunt mai putine cheltuieli cu personalul decat in 2009, cu 1,4 miliarde lei.

Traian Basescu ar putea candida fara sa faca un anunt in acest sens
Motivul pentru care Mihnea Motoc a renuntat sa fie ministru de Externe: Sotia sa, judecator la CEDO, ar fi intrat in incompatibilitate

„Potrivit legii salarizarii unice, sporurile se acorda in limita a 30% din suma salariilor de baza si in anul 2010 nu vor fi platite ore suplimentare pentru personalul bugetar”, a precizat purtatorul de cuvant. Ioana Muntean a subliniat ca, per ansamblu, in proiectul de buget din 2010 sunt mai putine cheltuieli cu personalul decat in 2009, cu 1,4 miliarde lei. „Pentru anumite ministere si institutii publice apar cresteri ale cheltuielilor cu personalul, pentru ca se aplica unele acte normative si sentinte judecatoresti, dar si pentru ca au preluat la finantare agentii in urma aplicarii legii privind restructurarea acestor agentii, a fost preluat si personalul si fondurile agentiilor. Aceasta decizie aduce mai multi bani la bugetul de stat”, a spus purtatorul de cuvant al Guvernului. Purtatorul de cuvant a mai precizat ca sumele prevazute la capitolul „Fond de premii” nu sunt destinate platii premiilor in anul 2010, ci reprezinta achitarea unor drepturi castigate de angajati in instanta.

Astfel, in cazul Ministerului Justitiei, cheltuielile de personal sunt mai mari in 2010 deoarece Guvernul trebuie sa plateasca sporurile de risc, de suprasolicitare neuropsihica si de confidentialitate castigate in instanta de magistrati. Un alt motiv de majorare a cheltuielilor la capitolul „Fond de premii” este finantarea Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) prin bugetul ministerului. Pana in prezent, aceasta institutie a fost finantata integral din venituri proprii.

In bugetul Ministerului Apararii Nationale (MApN) sunt cuprinse si drepturile de echipare de care beneficiaza personalul si care nu au fost acordate in 2009. In ceea ce priveste capitolul „Fond de premii” din bugetul MApN, aici sunt cuprinse sumele aferente premiului anual pentru 2009 acordat angajatilor institutiei. Cresterea fondurilor alocate este cauzata de angajarea, in 2009, a 3.500 de soldati si gradati voluntari. Majorarea „Fondului aferent platii cu ora” este cauzata de cresterea numarului de profesori colaboratori care vor preda in 2010 la Academia de Tehnica Militara, ca urmare a cresterii cifrei de scolarizare.

In ceea ce priveste Ministerul Administratiei si Internelor, fondurile reprezentand „Alocatii pentru locuinte” includ compensatiile lunare pentru chirie de care beneficiaza personalul institutiei si care nu au fost achitate in 2009. De asemenea, la alineatul „Cheltuieli salariale in natura” este inclusa plata drepturilor de hrana si echipare de care beneficiaza personalul si care nu au fost acordate in 2009.

La capitolul „Prima de vacanta”, sumele cuprinse in bugetul pe anul 2010 includ si fondurile necesare platii acestor drepturi pentru anul 2009, a mai precizat purtatorul de cuvant. Fondurile care se regasesc la alineatele „Indemnizatii de delegare” si „Indemnizatii de detasare” sunt destinate angajatilor care fac parte din misiunile de evaluare Schengen in Romania, misiuni de mentinere a pacii sub egida ONU, OSCE si misiuni de preluare a extradarilor conform acordurilor incheiate cu tarile membre UE. La alineatul „Indemnizatii platite unor persoane din afara unitatii” se regasesc indemnizatiile pentru membrii birourilor electorale de la alegerile europarlamentare, prezidentiale, care nu au fost platite anul trecut.