Ordonanta care legalizeaza MIGRATIA politica: Alesii locali vor avea un termen de 10 zile pentru a-si alege partidul

Ordonanta care legalizeaza MIGRATIA politica: Alesii locali vor avea un termen de 10 zile pentru a-si alege partidul

Primarii, presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii declarati supleanti vor avea la dispozitie zece zile pentru a-si exprima in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte, fara a risca sa-si piarda functia.

Ponta, pe urmele lui Iliescu: „Eu maine vorbesc in tara si aduc 10.000. Ne batem in cati oameni putem scoate in strada?”
Compania care detine AFI Cotroceni, trimisa in judecata pentru evaziune fiscala

Guvernul ar urma sa se reuneasca, maine, in sedinta, pentru adoptarea mai multor ordonante de urgenta, printre care si cea privind alesii locali.

"Pentru anul 2014, prin derogare de la prevederile art. 9 alin. (2) lit. h1) si art. 15 alin. (2) lit. g1) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 912 din 7 octombrie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta primarii si presedintii consiliilor judetene, consilierii locali si consilierii judeteni, precum si candidatii care au fost declarati supleanti, isi pot exprima  in scris optiunea cu privire la partidul politic din care doresc sa faca parte,  fara ca alesii locali respectivi sa-si piarda calitatea dobandita in urma alegerilor", se arata in proiectul de ordonanta de urgenta, potrivit mediafax.ro.

Primarii si presedintii de CJ  ar urma sa depuna declaratia la: partidul politic sau la organizatia minoritatii nationale, dupa caz, din care opteaza sa faca parte; autoritatea deliberativa a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Conilierii locali, judeteni si supleantii isi vor anunta optiunea politica la: partidul politic sau la organizatia cetatenilor apartinand minoritatii nationale, dupa caz, din care opteaza sa faca parte; autoritatea deliberativa pentru care a candidat, prin intermediul secretarului unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale respective.

Conform proiectului, cei care nu vor depune aceasta declaratie raman membri ai partidului politic sau organizatiei minoritatii nationale, dupa caz, pe listele partidului care a facut parte dintr-o alianta politica sau alianta electorala, daca acesta/aceasta continua sa existe din punct de vedere  legal; devin independenti, daca partidul politic sau organizatia minoritatii nationale, dupa caz,  daca acesta/aceasta nu mai exista din punct de vedere legal.

Secretarii unitatilor/ subdiviziunilor administrativ-teritoriale, in termen de 10 zile de la expirarea termenului pentru exprimarea optiunii politice de catre alesii locali au obligatia sa comunice situatia centralizatoare a alesilor locali la institutia prefectului.
 

ACL s-a plans ambasadelor

Liderii grupurilor parlamentare ale Aliantei Crestin – Liberale (ACL) au trimis, astazi, o scrisoare ambasadelor statelor Uniunii Europene si ambasadei SUA la Bucuresti prin care arata ca intentia Guvernului de a legaliza "migratia politica a alesilor locali" este "abuziva" si "nedemocratica".

"Consideram ca, astfel, Ponta si PSD pregatesc fraudarea alegerilor prezidentiale si pun in pericol imaginea externa a Romaniei ca stat democratic, in care sansele sunt egale intre competitori. Am subliniat faptul ca prin inregimentarea politica a alesilor locali ai opozitiei in PSD si satelitii sai se creeaza in mod deliberat premisele pentru fraudarea alegerilor prezidentiale din noiembrie", sustin deputatii George Scutaru (PNL) si Tinel Gheorghe (PDL), intr-un comunicat de presa.

Totodata, purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu, a anuntat, ieri, ca liberalii vor ataca in instanta, in contencios administrativ, ordonanta de urgenta care ar permite traseismul politic al primarilor. Purtatorul de cuvant al PNL a precizat ca, in acelasi timp, actul normativ va fi atacat in contencios administrativ si se va solicita suspendarea aplicarii ordonantei pentru perioada pana la care se va fi pronuntat Curtea Constitutionala, fie la sesizarea Avocatului Poporului, fie la sesizarea instantei de judecata.
 

Udrea: Este o capcana

Fostul premier Emil Boc considera ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind migratia primarilor la alte partide, timp de doua saptamani, este o forma de atragere a edililor din opozitie la putere, "prin ademenirea lor cu resurse financiare", pentru a ajuta PSD in campania electorala.

Si PMP a anuntat ca  se opune categoric Ordonantei de Urgenta care permite primarilor si presedintilor de Consiliu Judetean sa schimbe partidul pe listele carora a fost ales. "Aceasta Ordonanta de Urgenta reprezinta o capcana pentru alesii locali – acestia vor fi momiti sa se alature PSD si vor fi intr-un final trasi pe sfoara, pentru ca tot nu vor primi fondurile necesare proiectelor care ajuta la dezvoltarea comunitatilor locale", a spus Udrea.
 

Daul: Modificarea legii privind primarii, nepotrivita

Modificarea unei legi prin ordonanta de urgenta in preajma alegerilor este o decizie nepotrivita din punct de vedere politic, a precizat, ieri, si liderul PPE, Joseph Daul, referindu-se la intentia Guvernului roman de a adopta o OUG prin care primarii sa-si aleaga partidul fara a-si pierde mandatul."Sunt ingrijorat de recentul anunt al Guvernului (roman) privind posibila modificare a legii privind alesii locali", a scris, pe Twitter, liderul popularilor europeni, potrivit mediafax.ro.